Welke rechten heeft vader ‘Big Brother baby’?


shurendy“Heb ik dan helemaal geen rechten?” vraagt Shurendy Eugenia, vader van de Big Brother baby, zich af. Helaas komt het daar onder het Nederlandse familierecht zo ongeveer wel op neer. Wat zijn zijn kansen?

Onderhoudsbijdrage
Shurendy bevindt zich in een complexe situatie: hij heeft het kind niet erkend, wel staat vast dat hij de vader is. Althans, dit feit dat wordt door hem noch door Tanja ontkend. Hiermee heeft Shurendy zich in elk geval verzekerd van één recht, het recht op betaling van alimentatie. “De rechter kan deze meneer op basis van de wet verplichten tot het betalen van een onderhoudsbijdrage,” licht mr C.H.M. Ambagtsheer-Gödden, personen- en familierechtadvocaat van het Hilversumse kantoor Shioda Advocaten toe. “Of hij daadwerkelijk mee moet gaan betalen, hangt af van zijn financiële situatie en van die van de moeder. Maar, ook al zou Shurendy mee gaan betalen, daarmee krijgt hij nog niet het recht op een omgangsregeling. Want, zoals rechters vaak zeggen, alimentatie is geen kijkgeld. Mensen zijn vaak geneigd deze twee zaken aan elkaar te koppelen. Vaders zeggen: ‘Ik vertik het om nog langer mee te betalen, want ik krijg het kind niet te zien.’ Of moeders zeggen: ‘Hij krijgt het kind niet meer te zien, want hij betaalt geen cent.’ Maar voor de wet een staat het een helemaal los van het ander. Nogmaals, alimentatie is geen kijkgeld.”

Omgangsregeling
Of Tanja een beroep zal doen op de wet en Shurendy zal verplichten mee te betalen is niet bekend. Duidelijk is wel dat Shurendy zijn dochter wil zien opgroeien..“Maar het lijkt er sterk op dat Tanja hier niets van wil weten,” zegt de vader van Jocelyn. “Laat ons met rust, wees blij dat je haar even vast hebt mogen houden!’ liet ze me een paar dagen geleden weten.” Maar, Shurendy wil meer meemaken van zijn dochter dan de vijf minuten die hem tot nu toe zijn gegund. Desnoods zal hij het recht op een omgangsregeling via de rechtbank af proberen te dwingen. “De rechter oordeelt altijd in het belang van het kind,” zegt mr Ambagtsheer. “In dit geval, met een jonge baby, zal de omgangsregeling voor de vader voorlopig zeer summier zijn. Dan moet u denken aan een paar uurtjes per week.”

Vervangende toestemming
Voordat de rechter voor Shurendy een omgangsregeling kan arrangeren, is het allereerst noodzakelijk dat hij het kind erkent. “Daar ben ik graag toe bereid, maar ik heb er tot nu toe geen kans voor gekregen,” zegt hij. Als Shurendy zijn dochter erkent, wordt hij behalve biologisch vader ook ‘juridisch vader’. Door de erkenning ontstaat er tussen vader en kind een wederzijds erfrecht en een onderhoudsplicht. Maar, ook om het kind te kunnen erkennen, is toestemming van de moeder nodig. Mocht Tanja geen toestemming geeft, dan kan Shurendy zich wenden tot de rechter. De rechter kan dan namens de moeder ‘vervangende toestemming’ geven aan de vader om het kind te erkennen. Shurendy heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om hem door dit doolhof te leiden. “We zijn ermee bezig maar wat we precies voor onze cliënt doen, kan ik u niet zeggen. Daar doen we geen mededelingen over,” zegt mr Kroes van ARAG Rechtsbijstand in Leusden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Vorige Shurendy's verhaal: vader 'Big Brother baby' lucht zijn hart
Volgende Depressieve vader krijgt vaker huilbaby

Ook interessant

Internetondernemer Sander Reijn, voorheen mede-oprichter en aandeelhouder van veilingsite qoop.nl en internetbureau Websight, is per direct partner geworden in IkVader Media. Reijn zal de sales- en marketingactiviteiten op zich nemen. De Hilversumse mediaondernemer George Freriks is aangetrokken als adviseur. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Op het gevaar af dat we het vermanende vingertje gaan heffen, toch even dit. Uit een nieuwe studie onder 7000 Finse tieners blijkt dat er een relatie is hun gezondheid en de mate waarin zij internetten, gamen, SMS-en en bellen. De net gepubliceerde studie is uitgevoerd door psychologen van de universiteit van Tampere.

Share

Je kinderen zien opgroeien is een fantastische belevenis. Van het eerste stapje tot de eerste rekensom, van papa zeggen tot zwemdiploma C. Je investeert tijd, aandacht en geld en als beloning mag je vanaf de eerste rij toeschouwen hoe een mens zich ontwikkelt. Fascinerend, maar heeft het ook zin? Menig spreekwoord suggereert van wel. Appels vallen niet ver van de boom en aartjes lijken op vaartjes. Is dat écht zo?

Share

Is er een betere plek om de eerste dagen van mei door te brengen dan aan de D-Day stranden van Normandië? Aan de kust waar in 1944 de bevrijding van Europa begon, prijken tal van belevingscentra en musea die dit epische oorlogsdrama tot leven wekken. Henk Hanssen ging met zoon IJsbrand én moeder Joop op …

Share

Ook de internettop in Tunis is deze week in de gulle greep van de Goedheiligman. Internetgoeroe Nicholas Negroponte, media tech prof bij het Amerikaanse MIT Media Lab, kwam met een briljant, concreet idee op de proppen: een goedkope, rugged laptop voor elk kind in de Derde Wereld.

Share

Tot op heden is dementie een diagnose die we reserveren voor onfortuinlijke pensionado’s maar, volgens de Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer is het ziektebeeld inmiddels ook op onze jongeren van toepassing. Als gevolg van overmatig gebruik van computer en smartphone ontstaat digitale dementie, zo betoogt hij in zijn gelijknamige boek dat zich laat lezen als klemmende …

Share