Is afstandsbediening vaders laatste houvast?


vader afstandsbedieningEen chipsfabrikant liet een jaar of wat geleden een onderzoekje doen, onder meer naar wie de baas was over de afstandsbediening. Hier bleek nog een ouderwets adagium te gelden: ‘Vaders wil is wet!’ De comfortabele Vaderstoel kwam op een mooie tweede plaats. Daarin lag de afstandsbediening trouw te wachten tot pappa weer thuis kwam van het harde weken voor de dagelijkse portie vlees, dus niet alleen op zondag. Dat waren nog eens tijden!

Vaatwasser
Voor het overige kunnen we gerust stellen dat vrouwen toen en nu de dienst uitmaakten – en maken –  in het gezin en dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom het de dames maar niet lukt de heren aan het huishouden te krijgen. Heren doen dit namelijk alsmaar niet op de manier zoals dames dit graag zouden willen. Zelfs het in- en uitruimen van de vaatwasser is menige vrouw een doorn in het oog. “Dat kun je toch veel beter zo doen”, wordt er maar al te dikwijls gemopperd. Of: “laat mij maar even, jij ook altijd…”.

Is pappa niet schattig?
Deze huishoudelijke ‘taakverdeling’, die veel werkende huisgezinnen nastreven, zien we nog heviger terug in de kinderverzorging en –opvoeding. Dit is nadrukkelijk het territorium van de moeder. Vader mag de luiers verschonen, het wurm wat kleertjes aandoen (“je kan zo zien wie ‘m heeft verschoond en aangekleed vanochtend…”) (wel eens gevolgd door: “Is pappa niet schattig?”) en ‘m naar school brengen alstie wat groter is maar daarna houdt het op. Ook al zou vader willen en heeft hij voldoende goede ideeen, om reden van de lieve vrede legt hij zich meestal bij de beslissingen van de moeder neer.

Seks?
Moeder beheert het kind in elke denkbare zin. Van welke kinderfeestjes wel of niet, tot sportclubs, schoolkeuze, pianoles. Dit wordt in de meeste gevallen met andere moeders bedisseld, een netwerk waarin vaders niet worden toegelaten en dat ook wel bekend staat als de moedermaffia. In dit netwerk wordt regelmatig hevig gegniffeld over vaders onhandigheid tegenover alles en het wurm in het bijzonder. Ook wordt daarin het sociale leven van het kind geregeld: vindt de ene moeder de andere niet aardig dan spelen de kinderen ook niet met elkaar. De beste vriend van de oudste knul blijkt niet helemaal toevallig de zoon te zijn van moeders beste vriendin. Inmiddels ziet moeder haar behoefte aan intimiteit helemaal bevredigd in haaromgang met de kinderen, waardoor pappa ook niet meer aan seks hoeft te denken. Vader wordt uitsluitend nog langs de voetballijn getolereerd, waar hij zijn frustraties uitleeft op de scheids en de trainer van de tegenpartij.

vaders afstandsbedieningLaatste houvast
Zolang niemand daar last van heeft vind ik het allemaal geen probleem. Komen er evenwel overheidscampagnes gericht op gelijkwaardig ouderschap, dan vind ik dat deze zich niet alleen op ontoereikende vaders zouden moeten richten, maar ook op de geringe bereidheid van moeders het vaderschap te erkennen als een evenknie in het gezinsleven. Maar voor het zover is (als het er ooit van komt) heeft pappa binnen het gezin helaas uitsluitend nog de afstandsbediening om zich krampachtig aan vast te houden. Als hij die ook nog verspeelt dan is het echt met hem gedaan.

Vorige Vaders feliciteren Alex en Máxima
Volgende Ontdekt: kindvriendelijke aansteker

Ook interessant

De Opel Astra, wie is er niet groot mee geworden? We hebben wat kilometers afgelegd in (toen nog ) Kadetts en Astra’s van onze ouders! Maar nu zijn we zelf papa, en willen we dan nog steeds in die o zo burgerlijke Astra rijden? IkVader test om dat uit te vinden deze maand de nieuwe …

Share

Moderne vaders mogen tegenwoordig heel betrokken zijn bij de zwangerschap, als het om de inrichting van de babykamer gaat hebben ze nog steeds bar weinig in te brengen. Liefst 89% van de aanstaande moeders acht zichzelf verantwoordelijk voor de inrichting van de babykamer. Manlief mag behangen en schilderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is …

Share

Jillian Grace, in 2005 Playmate van de Amerikaanse Playboy, gaat sinds een week als Playmama door het leven: op 26 augustus beviel ze van een dochter. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Herinner je je eigen verjaardagsfeestjes nog? Een rondje snoeptrommel door de klas en samen je vriendjes naar de speeltuin in de buurt. Of hooguit naar de bios. Maar tegenwoordig woedt er tussen ouders een heuse competitie over de manier waarop kindlief Het Verjaardagsfeestje viert. Klimhal, survivaltocht en goochelaar zijn al haast gewoontjes – het moet …

Share

Wordt ‘Volgens mama’ een waardige opvolger van ‘Help, ik word vader’? Stapt presentatrice Nada van Nie in de pumps van Tooske? Het format van dit nieuwe programma, dat op zondag 30 oktober bij SBS 6 op tv debuteert, lijkt in elk geval sterk op het omstreden AVRO-programma. Ook nu worden kinderen uitgeleend voor een opvoedexperiment, dit keer aan een stel dat nog geen kids heeft maar wel graag een gezin wil stichten. Vier dagen lang mogen de would-be ouders voor het oog van de camera bewijzen dat ze als geen ander kinderen kunnen opvoeden. De echte ouders, die familie of vrienden zijn van het stel, beoordelen hun vorderingen en voorzien de beelden van commentaar.

Share

Ben je over de veertig en wil je toch nog graag een eigen kind? Israëlische onderzoekers denken een samenhang te hebben gevonden tussen de rijpere leeftijd van vaders en een verhoogde kans op een autistisch kind. De achterliggende oorzaak? Dat kunnen ze ons helaas niet vertellen.

Share