Relatieproblemen zitten in je genen


Relatiecrisis? Ligt er een scheiding op de loer? Tel even tot tien voordat je aan jezelf gaat twijfelen. Er is namelijk eindelijk een geldig excuus voor je ‘relationele onvermogen’ uitgevonden. Zeg: “Nee schat, het ligt niet aan die ander, het ligt niet aan jou, het zit in mijn genen!” Jazeker: uit onderzoek dat deze week bekend is gemaakt, blijkt dat geluk in de liefde bij mannen in de genen zit. Als jij drager bent van deze genvariant (twee kopiën van ‘allel 334’), heb je een grotere kans op scheidingen en andere soorten liefdesellende.

Minder gebonden
“Onze bevindingen laten zien dat mannen met een stabiele relatie van vijf jaar of langer zich minder gebonden voelen aan hun vrouw zodra ze dit gen dragen,” zegt Jenae Neiderhiser, psychologie professor van de Amerikaanse Penn State University. “Ook hun vrouwen rapporteren minder genegenheid, overeenstemming en verbondenheid dan vrouwen die een verhouding hebben met mannen zonder dit gen.”

Muizen
Uit onderzoek bij muizen was al eerder gebleken dit gen de paarvorming beïnvloedt. Allel 334 reguleert de aanmaak van het hormoon vasopressine, een hormoon dat een grote rol speelt bij ons sociale gedrag. “We weten nu waar we het moeten zoeken,” aldus Neiderhiser.

Genetisch paspoort
Voor het onderzoek werden 2186 volwassenen geïnterviewd over hun liefdesleven. Hun antwoorden werden vervolgens vergeleken met hun genetisch paspoort. Uit deze vergelijking kwam vervolgens de link met het 334-gen naar voren. Van de mannen die deze genvariant dragen, had eenderde een huwelijkscrisis doorstaan tegen vijftien procent van de ‘gewone’ mannen. De gendragers waren ook twee keer zo vaak ongetrouwd. Bij vrouwen werd de relatie met 334-gen niet aangetoond.

Vorige Playmate wordt playmama
Volgende Nederlandse man wint Europees record vrijbuiten!

Ook interessant

De kinderopvangbranche wordt de laatste jaren geteisterd door een ware shake-out. Gingen er in 2012 49 kinderopvangbedrijven failliet, in 2013 legden honderden centra het loodje. Kinderopvang De Blokkentoren – met 27 vestigingen een grote speler in Gelderland – hoorde vorige week het faillissement uitspreken. De branche wijst steevast met een beschuldigende vinger naar Den Haag …

Share

Niets minder dan deze juichkreet prijkt op het omslag van het nieuwe boek De mythe van het glazen plafond van Marike Stellinga. Deze Elsevier-journaliste laat uitbundig de loftrompet schallen over ons mannen. Want, terwijl NL mannen – volgens Marike – in de media worden weggezet als ‘ellebogende Neanderthalers’ scoren we hoog op internationale ranglijsten waarin het gedrag van Neanderthalers eh, …

Share

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van verlegenheid en zelfvertrouwen bij jonge kinderen? Dan is dit onderzoek misschien iets voor je. De afdeling Pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam is op zoek naar aanstaande ouders van hun eerste kind, die willen bijdragen aan het vergroten van de kennis op het gebied van de ontwikkeling van verlegenheid.

Share

‘Houston, we have a problem…’ Juist, en wat voor een probleem! Tijdens de kerstdagen dacht het vliegveld in Houston een terrorist aan te houden: zijn naam kwam voor op een no-fly-list. Het personeel keek echter raar op toen de ‘terrorist’ een vierjarig jongetje bleek te zijn die op weg was naar zijn oma…

Share

Al in 1995 – lees: pás in 1995 – gelastte Bill Clinton dat vaders voortaan een gelijk gewicht kregen in al het onderzoek dat naar opvoeding en ouderschap werd gedaan. In 2002 maakte ook Louis Tavecchio, toen hoogleraar Kinderopvang aan de universiteit van Amsterdam, zich tijdens zijn oratie boos om de ‘systematische’ verwaarlozing van vaders door …

Share

Door Andreas Kouwenhoven

christian1_2005771c
Er zal ongetwijfeld het nodige pas- en meetwerk aan vooraf zijn gegaan. Immers: er zijn wel makkelijkere klusjes te bedenken dan je 1,15 meter kleinere vriendin zwanger maken. Toch is de boomlange Jeremy geslaagd in deze lastige opgave. Om het blijde nieuws te vieren, verloofde het gelukkige stel zich met elkaar.

Gevaar voor eigen leven

Share