detectivespel kinderen

Detectivespel laat kinderen speuren naar bewijsmateriaal

detectivespel kinderenLoopt jouw kind altijd onderzoekend rond als een kleine Peter R. de Vries? Dan heeft spellenontwikkelaar Hexos voor jouw koter een ideaal verjaardagspartijtje bedacht: detectivje spelen! De kids moeten een misdaad oplossen op basis van een heus misdaaddossier van het Nationale Opsporingsinstituut. Gisteren werd Hexos, de maker van dit spannende detectivespel, opgenomen in de Top 100 van meest innovatieve bedrijven van Nederland.

Geheim agent
Het detectivespel werkt ongeveer als volgt: de kinderen ontvangen een geheimzinnige uitnodiging om als geheim agent een misdaad op te lossen en te bewijzen wie de dader is. Op het feestje wordt een instructie-dvd getoond waarin ze precies te horen krijgen wat er is gebeurd en wat er van hen verwacht wordt. Dan gaat het fictieve misdaaddossier open met daarin getuigenverklaringen, geluidsfragmenten, codekrakers en stadsplattegronden. De speurtocht naar de dader kan beginnen.

Onverwachte wending
Halverwege krijgt het ‘onderzoek’ opeens een onverwachte wending: een ‘geheim agent’ (lees: Hexos-medewerker) belt plotseling op met nieuwe informatie. Ook stuurt hij live sms-jes en e-mails, wat zorgt voor de nodige spanning. Binnen twee of drie uur moeten de kinderen bewijzen wie de dader is. Tegen die tijd is het allang geen spel meer, maar voelen de kinderen zich ware crime-fighters.

detectivespel kinderen spullenLovende reacties
Inmiddels is het detectivespel 180 keer gespeeld. Hexos-directrice Carla Reezigt zegt ‘te smullen’ van de positieve reacties. ‘We hebben maar één keer een een negatieve reactie gekregen van een moeder die niet overweg kan met het internet.’ Reezigt bedacht het spel zes jaar geleden, toen ze op vakantie een spannende speurtocht had gemaakt voor haar familie. ‘Die bleek in de smaak te vallen, want elk jaar moest ik weer een nieuwe maken.’ Het succes van haar huidige detectivespel zit volgens Reezigt in het crossmediale karakter van het spel. ‘De grens tussen fictie en werkelijkheid wordt daardoor heel klein. De kinderen staan te gillen als de telefoon weer rinkelt.’

Top 100
Ook VVD-kamerlid Charlie Aptroot blijkt gecharmeerd te zijn van het interactieve detectivespel. De politicus koos ontwikkelaar Hexos zelfs bij de top 100 van meest innovatieve MKB bedrijven van Nederland. Een mooie steun in de rug voor het bedrijf dat met de extra PR nog meer kinderen kan laten speuren. P.R. de Vries is alvast gewaarschuwd.