tips aanschaf drone

‘Pap, mag ik een drone?’

tips aanschaf droneNog niet zo lang geleden waren ze het exclusieve eigendom van het leger maar inmiddels zijn drones uitgegroeid tot het favoriete speeltje van zonen én vaders. Waar moet je op letten als je er een aanschaft? Omdat zoon IJsbrand (9) aan zijn hoofd bleef zeuren, ging Henk Hanssen op onderzoek uit.

postduif met camera

Postduif uit de Eerste Wereldoorlog gewapend met een verre voorloper van de GoPro.

Churchill jaloers
Dzjengis Kahn, Napoleon, Erwin Rommel, Winston Churchill: de grootste militair-politieke strategen zouden maar wat jaloers zijn op mijn zoon. Postduiven, dubbelspionnen, ballonnen, verkenningsvliegtuigen: waar zij zich moesten behelpen met tweedehands informatie en op z’n best luchtfoto’s om de bewegingen van de vijand in kaart te brengen, kan IJsbrand straks zijn eigen drone over de heg laten opstijgen om te filmen welke plannen de buurjongen uitbroedt.

Revolutie
Sinds een aantal jaren ontketenen drones een ware revolutie in de luchtvaart. Eerst in militaire kringen maar steeds vaker zoemen de onbemande luchtvaartuigjes over de camping, de tuin en zelfs in de huiskamer. Menig vader komt voor de vraag te staan of hij ook moet zwichten voor de vraag van zijn kroost. Maar, wat hebben je kinderen eigenlijk aan een drone? Is het meer dan een leuk speeltje waar ze na een paar dagen niet naar om kijken? Wat kosten ze? En waar moet je op letten zodra je overweegt de beurs te trekken?

ongeluk met drone

De anderhalf jaar oude Oscar uit Engeland verloor in 2015 zijn oog nadat een dronepropeller in zijn oog terecht kwam.

Hoe jong is de drone-piloot?
Een belangrijk criterium is de leeftijd van je kind. Max Verstappen-achtige talentjes uitgezonderd, heeft het niet zoveel zin om je koter met een drone te verblijden wanneer hij of zij nog jonger is dan negen of tien. Hoewel er relatief trage drones verkrijgbaar zijn met een beperkt vlieghoogte, blijft een drone een vliegend voorwerp dat anderen gemakkelijk schade kan toebrengen. Mocht er iets gebeuren, dan ben je overigens verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering – check voor de zekerheid je polis voordat je kind airborn gaat met het vliegtuig). En, het is ook verstandig even de wettelijke regels voor het gebruik erop na te slaan.

2. Wat is je doel?
Lekker laten vliegen op de hei? Vanuit de hoogte de heroïsche gezinsbeklimming van de Mont Ventoux vastleggen? Een helishot maken van het eerstkomende verjaardagsfeestje? Het tweede wat je je kunt afvragen, is wat je kind en jij van plan zijn te doen met het ding. Filmen? Oriënteer je dan op een drone met camera. Je kunt er ook verder segmenteren op de gewenste beeldkwaliteit, de mogelijkheid om via je tablet of telefoon mee te kijken en het gewenste bereik.

jongen met drone

Er zijn drones die je in handpalm passen, drones met het formaat van een muilezel en alle soorten en maten daar tussenin.

3. Formaat, aansturing, bereik,accuduur
Oké, ik heb een zoon van (bijna) tien, ons doel is om simpelweg het plezier van het rondvliegen ontdekken en als het even kan, willen we een beetje fatsoenlijke camera op de quadcopter, zoals de voor recreatie bestemde, met vier propellers uitgeruste drones genoemd worden. Als je denkt dat je er met het formuleren van deze uitgangspunten al bent, heb je het mis. Er moeten nóg meer keuzes gemaakt worden. Zo zijn er vederlichte drones van 20 gram die met op een kinderhand kunnen landen en er zijn apparaten van tachtig kilo met het formaat van een Mexicaanse muilezel. Sommige quadcopters kun je met een controller aansturen, anderen met je telefoon; sommigen kunnen niet meer dan twintig meter bij je vandaan vliegen, anderen gaan maar liefst twee kilometer ver. En er zijn drones die al na vijf minuten moeten worden opgeladen terwijl ze ook een half uur lang kunnen rondvliegen. Toch blijkt het niet al te ingewikkeld om binnen het royale aanbod een match te vinden met mijn voorkeuren: klein, controller-gestuurd (zodat ik niet voortdurend mijn telefoon kwijt ben), een bereik van een paar honderd meter en een kwartiertje vliegtijd.

drone in huiskamer4. Kan de drone tegen een stootje?
Laatste punt: het ding moet natuurlijk tegen eens stootje kunnen. We hebben niets aan een apparaat dat na de (onvermijdelijke) reeks crashlandingen een enkele reis richting vuilcontainer moet maken. En oh ja, ik wil niet meer dan honderd euro uitgeven. Alles overwegende kom ik uit bij de Hubsan H107C+, volgens de reviews een robuuste quadcopter die bij uitstek geschikt is voor de beginnende piloot. Iedereen het huis in, wij gaan er mee de straat op!