Speelgoed kiezen: de tien speelgoedregels


speelgoed kiezen 3Stel je voor: je gaat samen met je kind naar de Bart Smit. Even een leuk speeltje uitzoeken, denk je. Dat valt vies tegen: voor je het weet loop je tegen die muur van speelgoed op, waar de nitendo’s, knuffelberen en puzzelboxen door elkaar heen liggen! Hoe pik je daar nou het juiste speeltje tussenuit? Lees de tien gouden speelgoedregels!

1. Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt
Vaak willen ouders graag dat kinderen wat opsteken van speelgoed. Maar is dat nou ook echt altijd nodig? Stichting SpeelGoed Nederland vindt dat kinderen al heel veel moeten. Om te beginnen moeten ze naar school. Veel kinderen moeten van hun ouders ook sporten en soms een muziekinstrument leren bespelen. Als je dan sport of een muziekinstrument leert te bespelen moet je je ook weer aan (heel veel) regels houden. Bovendien is de druk op kinderen groot. Ze worden geconfronteerd met allerlei nieuws van de hele wereld. In kringgesprekken moet daarover worden gesproken en een mening worden gegeven. Gelukkig is er speelgoed zodat je ook nog leuke dingen kunt doen.

Met goed speelgoed leer je al spelend terwijl je dat niet in de gaten hebt. Je leert op je beurt te wachten. En dat je soms geluk en soms pech hebt. Verder merk je dat de een slimmer is of meer weet dan de ander. Bij een goed spel is er een geluksfactor ingebracht. Zo is het haast niet mogelijk dat bij hetzelfde spel altijd dezelfde speler wint. En zowel met winnen als met verliezen leer je omgaan.

speelgoed kiezen2. Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler
Vooral kinderen maken een ontwikkeling door. Wat ze niet kunnen als ze twee zijn, kunnen ze wel als ze wat ouder zijn. En oefening baart kunst. Dat laatste geldt ook voor volwassenen.
Het is dus verstandig om speelgoed uit te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van de speler. Een artikel dus waarvan je verwacht dat de ontvanger er plezier van zal hebben.

3. Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
Een speelgoedartikel waarmee maar één handeling kan worden uitgevoerd of waarmee je maar op één manier kunt spelen, gaat gauw vervelen en wordt al weer snel terzijde gelegd.
Met een doordacht stuk speelgoed kan steeds een ander element worden gebruikt.

4. Goed speelgoed gaat niet snel stuk
Aan het ontwikkelen en produceren van speelgoed van de bekende merkfabrikanten wordt veel aandacht en dus geld besteedt. Het is dan ook zo gemaakt dat het tegen een stootje kan en de speler er lang plezier van zal hebben.

5. Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie
Een leeftijdsindicatie is een handig gegeven op de doos van een goed stuk merkspeelgoed. Bedenk wel altijd dat het om gemiddelden gaat!

6. Goed speelgoed is duurzaam
Veel speelgoed gaat lang mee. Omdat het niet snel stuk gaat maar ook omdat het min of meer tijdloos is en het dus ook nog leuk is om er na een paar jaar weer mee te spelen.

speelgoed kiezen7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard
Sommige mensen vinden dat speelgoed (te) duur is. SpeelGoed Nederland vindt dat goed speelgoed relatief veel geld kost maar dat je niet kunt stellen dat het daarom duur is. Vergelijk de uitgave voor een spel eens met een boek en bedenk dan dat je bijna altijd een boek maar één keer leest terwijl je een spel heel vaak speelt! Maar de lol van het spelen is natuurlijk ook wat waard.

8. Goed speelgoed is veilig
Alle landen van de Europese Unie moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn omgezet in het Warenwetbesluit Speelgoed. Strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is. Op al het speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. Als deze letters zijn aangebracht kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt.

9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing
Het komt voor: je koopt speelgoed maar er zit geen gebruiksaanwijzing bij of een die in een vreemde taal is opgesteld. De goede speelgoedleveranciers zorgen altijd voor een duidelijk leesbare gebruiksaanwijzing bij artikelen waarbij dit nodig is.

10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten
Voor kinderen en volwassenen is het belangrijk dat ze af en toe “hun hoofd leegmaken”. Als je je vermaakt met een goed speelgoedartikel kan dat heel goed. Als je van tijd tot tijd je hoofd leegmaakt, kan je er weer tegen!

Vorige Wat is het nut van kinderspel?
Volgende Was Bokito een gefrusteerde vader?

Ook interessant

logo trouwNog te weinig jonge vaders verkiezen het zorgen voor hun kind boven werken. Dat is niet omdat ze niet willen, concludeert student Caspar Itz in zijn afstudeerscriptie over het imago van vaderschap. ,,Ze voelen zich alleen niet zo thuis in die snoezige, roze-met-mintgroene wereld van pasgeboren baby’s.” Itz heeft wel een oplossing: weg met de wollige taal, benader vaders op recht-door-zee, op z’n Nieuwe Revu’s.

Share


Pootje badende homo-vaders? Zekers, de samenstelling van gezinnen in Nederland verandert in rap tempo, zoals onlangs al bleek uit het boek Liefde à la carte. Volgens de schrijvers leven we over een tijd in een land vol singles, exen, lesbo-moeders en homo-vaders. Tikje overdreven, maar toch. In elk geval een reden om je af te vragen hoe het is gesteld met de juridische positie van kinderen die opgroeien in niet-traditionele gezinnen? Vrij beroerd,  stelt juriste Machteld Vonk. Zij promoveert woensdag 19 december aan de universiteit Utrecht op dit onderwerp met een oproep om deze kinderen beter te beschermen. In dit artikel meer over de achtergronden van haar onderzoek. Een samenvatting van het proefschrift kun je alvast hier bekijken (pdf).

 

 

Share

Schrijvend verloskundige Beatrijs Smulders presenteert vandaag haar nieuwe boek Veilig door de Kraamtijd. In dit boek, en in de interviews die ze geeft, verspreidt zij de boodschap dat vaders in het eerste levensjaar van de baby er (voor het kind) niet of nauwelijks toe doen. Kortom, hoogste tijd voor tegengas vanuit vaderperspectief. Henk Hanssen, hoofdredacteur van IkVader.nl, publiceert daarom vandaag deze open brief aan Beatrijs Smulders.

Share

Ook op de kraamafdeling slaat het cybervirus toe. Als je kind in het Catharina-ziekenhuis in een couveuse belandt, dan kun je nu via je mobiele telefoon de ontwikkeling van je kroost bekijken. Met deze ‘Baby Mobiel’ heeft het ziekenhuis niets minder dan een wereldprimeur: nergens anders kunnen ouders mobiel meegluren naar hun pasgeboren kind. Of het een succes wordt? De makers zijn overtuigd: ‘Dit is echt ongelofelijk.’

Share

Feminisme, powerfeminisme, emancipatie, Remancipatie, fiMANisme… Aan de toch al flinke namenstamboom die de vrouwenbeweging heeft gebaard, is weer een nieuw lootje toegevoegd: femanisme. Femanisme, een bedenksel van politicologe Roos Wouters, staat voor feminisme dat mannen – en vooral vaders – niet wil buiten sluiten. Wouters presenteerde gisteren haar boek, enigszins raadselachtig FUCK! ik ben een feminist getiteld. Facebook Twitter LinkedIn …

Share

Zwangerschap en een tijdelijk contract gaan dan misschien nog steeds niet optimaal samen. Toch heeft een meerderheid van de Nederlanders hier niet al te veel last van. Dat blijkt uit het Arbeitsmarkt Gedragonderzoek van de Intelligence Group. Meer dan 70% van de ondervraagden vindt dat vrouwen niet hoeven te wachten met het krijgen van kinderen tot dat ze een vaste baan hebben. Opvallend: Mannen en vrouwen zijn het hier nog over eens ook!

Share