kraamzorg

Hulp in huis! – Kraamzorg na de bevalling

kraamzorgOp de eerste dag na de bevalling verschijnt er een aanpakker in huis; de dame van kraamzorg. Terwijl je vrouw ligt bij te komen en jij nog een kilometer boven de grond zweeft, verzorgt zij je vrouw en je kind en runt ze desgewenst het huishouden.

Recht op kraamzorg
Iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Bij de ziektekostenverzekeraar zit deze service doorgaans standaard in het pakket. Kraamzorg wordt aangeboden door thuiszorg-instanties en door diverse particuliere kraamzorgbureaus. In principe mogen jullie zelf bepalen met welk kraamzorgbureau je in zee gaat. Informeer wel bij je zorgverzekeraar van welke bureaus zij de zorg vergoeden. Afhankelijk van hoe je vrouw verzekerd is en van de polisvoorwaarden, wordt er wel of geen eigen bijdrage in rekening gebracht. De eigen bijdrage bedraagt ongeveer € 3,50 per uur geboden zorg.

Inschrijving bij kraamzorgbureau
Kort na het eerste bezoek aan de arts of verloskundige schrijft je vrouw zich in bij een kraamzorgbureau. Na inschrijving vindt er rond de achtste maand bij jullie thuis een intakegesprek plaats tussen je vrouw en iemand van het kraamzorgbureau. Soms gaat dit telefonisch. In dit gesprek wordt naar jullie specifieke situatie gevraagd en kan je aangeven welke vorm van zorg jullie tijdens de acht kraamdagen wensen. Dit kan variëren van 8 tot 2,5 uur per dag. De meest uitgebreide vorm van kraamzorg is vooral zinvol als je al één of meerdere kinderen hebt. Als vrouw en kind langere tijd in het ziekenhuis moeten blijven (bijvoorbeeld na een keizersnede), kan er soms verlate kraamzorg geregeld worden. En wanneer je kind in een couveuse heeft gelegen, kun je zogenaamde ‘couveuse-nazorg’ afspreken.

kraamzorg 2Wanneer begint de kraamverzorgende en wat doet ze?
Het is een ware kunst de kraamverzorgende op tijd te laten komen. Je hebt er recht op, maar dit recht moet je wel uitoefenen. Er zijn legio verhalen over kraamverzorgenden die door miscommunicatie pas drie dagen na de bevalling arriveerden. Bij een thuisbevalling is het meestal de verloskundige die op een gegeven moment (vaak bij aanvang van de persweeën) contact opneemt met het kraamzorgbureau. Spreek duidelijk met haar af of zij dit ook daadwerkelijk doet. Bevalt je vrouw poliklinisch in het ziekenhuis, dan moet je zelf het bureau inlichten. Doe dit zo snel mogelijk na de bevalling.

Takenpakket
Het takenpakket van de kraamverzorgende ziet er globaal als volgt uit:
• maakt de kamer na de bevalling schoon
• verzorgt je vrouw en je baby
• houdt de gezondheid van je vrouw en je baby in de gaten
• geeft voorlichting en instructie
• begeleidt je vrouw bij het geven van (borst)voeding
• zorgt voor de oudere kinderen
• neemt huishoudelijke taken op zich, zoals koken en de was doen
• signaleert eventuele problemen bij de baby en neemt hierover contact op met de verloskundige of de huisarts
• houdt gedurende de kraamperiode een statusrapport bij (de gegevens stuurt zij door naar het consultatiebureau)

Sta-in-de-weg?
Besef dat de kraamverzorgende in de eerste week na de bevalling letterlijk een huisgenoot is. Je moet dus goed met haar – mannelijke kraamverzorgenden zijn uiterst zeldzaam – door één deur kunnen. De tijd dat ze jou als een klungelige sta-in-de-weg beschouwde is gelukkig voorbij. Mochten jullie elkaar niettemin snel in de haren vliegen, overleg dan met het kraamzorgbureau over een oplossing. Tip: Kraamzorg de Waarden is een van Nederlands meest vadervriendelijke kraamzorgbureaus. Ze bieden zelfs een complete PaPagina aan die aanstaande vaders van week tot week up to date houdt, in een taal die mannen aanspreekt.

omslag babymanagementMeer weten? Lees Babymanagement voor Mannen!
Net vader geworden? Dan is Babymanagement voor Mannen, geschreven door IkVader-oprichter Henk Hanssen, hét boek voor jou. In 240 rijk geïllustreerde pagina’s worden de ‘basics’ van babyverzorging uiteengezet in managementtaal. Er staat dus geen woord teveel in. Jij bent de ‘manager’ van de onderneming, de baby is het ‘product’ waar alles om draait. Wat is zijn input? (Borst of fles). Wat is zijn output? (Volle luiers) Wat is jouw investering? (Aandacht en geld). En: wat levert het op? Brengen kinderen geluk? Babymanagement is uitgegroeid tot een ware bestseller. Van het boek, dat wordt aanbevolen door verloskundigen en kraamverzorgenden, zijn al 30.000 exemplaren verkocht. Deze nieuwe editie is bovendien voorzien van een unieke poster (formaat 40 x 57 cm) die op jouw babykamer niet mag ontbreken. De voorzijde toont de specificaties van het ‘product’ Baby, op de andere kant staan vier handige grafieken waarop je de ontwikkeling van je kind kunt bijhouden. Voor € 16,95 haal je Babymanagement in huis. Je kunt het hier bestellen. Binnen twee dagen geleverd!