Je eerste vadertaak: aangifte doen


aangifte_geboorte

Yes! Een van de weinige exclusieve rechten die jij rond de geboorte kunt uitoefenen is aangifte doen. Probeer er een uitje van te maken. Neem een vriend met (video)camera mee, trakteer de ambtenaar op beschuit met muizen en drink na afloop ergens een biertje.

Wachttijd
Houd rekening met een wachttijd, een klerk die niet in feeststemming is – jouw aangifte is voor hem dagelijkse routine – en bureaucratisch gedoe. Maar, laat dit je pret niet bederven. Hoe gaat het aangifte doen in zijn werk?

• Met jouw gegevens maakt de ambtenaar een ‘akte van geboorte’ op. Deze akte geeft de geboorte van een persoon juridische bewijskracht. Je moet de aangifte ‘in persoon’ verrichten (de aangifte ‘effe’ doorsms’en of -bellen is er dus niet bij).

• De aangifte moet plaats vinden bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind is geboren en wel binnen drie dagen na de dag van de geboorte (als de derde dag valt op een weekend of een feestdag, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag). Vergis je dus niet: je moet binnen drie dagen en niet binnen drie werkdagen aangifte doen! Doe je te laat aangifte van geboorte, dan loop je risico op een boete van 335 euro.

• Legitimatie van de aangever is verplicht. Neem dus je paspoort, je Europees identiteitsbewijs of je rijbewijs mee, het legitimatiebewijs van je vrouw en, als je erover beschikt, een trouwboekje. Het kind wordt hier in bijgeschreven.

• De moeder is bevoegd tot aangifte, jij bent er toe verplicht. Als jullie beiden verhinderd zijn, kan de aangifte worden gedaan door iemand die bij de geboorte aanwezig was, ongeacht zijn of haar relatie tot het kind. Ook een bewoner van het huis waar de geboorte plaatsvond kan aangifte doen (als het kind is geboren in een verpleeginrichting of gevangenis kan het ook het hoofd van die inrichting of een daartoe gemachtigde zijn). Bij het ontbreken van tot aangifte bevoegde of verplichte personen, wordt de aangifte gedaan door de burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar. Uitgebreide informatie over afstamming, erkenning en aangifte op de site van Postbus 51.

omslag babymanagementMeer weten? Lees Babymanagement voor Mannen!
Net vader geworden? Dan is Babymanagement voor Mannen, geschreven door IkVader-oprichter Henk Hanssen, hét boek voor jou. In 240 rijk geïllustreerde pagina’s worden de ‘basics’ van babyverzorging uiteengezet in managementtaal. Er staat dus geen woord teveel in. Jij bent de ‘manager’ van de onderneming, de baby is het ‘product’ waar alles om draait. Wat is zijn input? (Borst of fles). Wat is zijn output? (Volle luiers) Wat is jouw investering? (Aandacht en geld). En: wat levert het op? Brengen kinderen geluk? Babymanagement is uitgegroeid tot een ware bestseller. Van het boek, dat wordt aanbevolen door verloskundigen en kraamverzorgenden, zijn al 30.000 exemplaren verkocht. Deze nieuwe editie is bovendien voorzien van een unieke poster (formaat 40 x 57 cm) die op jouw babykamer niet mag ontbreken. De voorzijde toont de specificaties van het ‘product’ Baby, op de andere kant staan vier handige grafieken waarop je de ontwikkeling van je kind kunt bijhouden. Voor € 16,95 haal je Babymanagement in huis. Je kunt het hier bestellen. Binnen twee dagen geleverd!

Vorige Wie is er bang voor de keizersnee?
Volgende Hulp in huis! - Kraamzorg na de bevalling

Ook interessant

Vroeger gruwde ik van het adagium ‘Huisje, boompje, beestje.’ Dat huisje geloofde ik nog wel, je moet immers een dak boven je hoofd hebben, maar dat boompje en dat beestje stonden synoniem voor burgermansgeluk waar ik ver van wilde blijven. Op al teveel interesse in boompjes val ik nog altijd niet betrappen maar, sinds kort …

Share

"Rosa, de vlag kan uit!"
"Maar, we hebben toch geen diploma gehaald?"
"Nee, dat niet. Maar er is een prinsesje geboren."
Met enige twijfel graaf ik op zolder de Nederlandse driekleur op. Kan dat wel, denk ik ondertussen, overtuigd republikein zijn en dan een vlag uithangen voor een prinsesje? 

Share

Je echte vader vinden en daar ook nog eens een berg geld mee verdienen? Ja, dat kan. Hoe? Dat laat Veronica vanavond zien als het Amerikaanse programma Who’s Your Daddy? op de Nederlandse buis debuteert. Het format is een commerciële combinatie tussen het aloude Wie van de Drie en Spoorloos. In ‘Who’s Your Daddy?’ moet een vrouw raden wie haar echte biologische vader is. Puike reality-tv of een nieuw hoogtepunt in de reeks tv-dieptepunten?

 

Share

Flitsende degens, hoefgetrappel, een strijd van leven en dood om de eer én natuurlijk om een vrouw met een adembenemend decolleté… De vier musketiers die het toneel van de Veerensmederij in Amersfoort ophollen zijn van een heel ander slag. Ze dragen een vergiet op hun hoofd, strengen peterselie steken uit hun haar en de helden …

Share

Hij lijkt zo integer, zo betrouwbaar, zo betrokken – en misschien ís hij dat ook wel. Des te merkwaardiger dat Rondom Tien-presentator Cees Grimbergen afgelopen donderdag zo onderuit gleed en De Man van onderuit de zak gaf. Wat gebeurde er? De stelling van het debat was: ‘Nederlandse vrouwen werken te weinig.’ Zoals bekend kiezen de dames er hier ten lande massaal voor om of te stoppen met werken zodra er kinderen komen of in deeltijd te gaan werken. In vergelijking met andere Europese landen is de arbeidsdeelname van ‘onze vrouwen’ buitengewoon laag. Waarom? ‘Daar gaan we vanavond over praten,’ leidde Cees de discussie in. ‘Met alleen vrouwen.’ Afijn, een boeiende discussie ontspon zich. Aan het slot van de uitzending vatte Cees de hoofdpunten nog eens samen en zei, half verontschuldigend: ‘We konden geen mannen vinden die wilden mee debatteren over dit onderwerp.’ En vervolgens citeerde hij uit het Trouw-onderzoek van een paar weken terug waaruit bleek dat mannen minder tijd aan hun kinderen zijn gaan besteden. De subtext van Cees’ opmerking was duidelijk: het interesseert mannen allemaal geen moer, ze zitten liever thuis naar Mart Smeets te kijken dan dat ze hier komen meelullen. Goedkoop hoor, Cees. Hoeveel mannen heeft je redactie werkelijk gebeld?

Share

De moedermaffia heeft de rechterlijke macht nog altijd stevig in de tang maar zie, vorige maand durfden twee rechters voor het eerst op te treden tegen (gescheiden) moeders die met opzet hun kind bij hun ex weghouden. Hoewel de vaders in beide gevallen het ouderlijk gezag deelden, weigerden de dames, ondanks bemiddelingspogingen en dwangsommen, elke medewerking …

Share