Een eigen bedrijf én een baby: hoe regelt de moderne vader dat?

De komst van een kleine is natuurlijk het mooiste dat er is, maar het naderende vaderschap zet wel je volledige leven op z’n kop. Al helemaal als je ondernemer bent, en daardoor privé en werk volledig door elkaar lopen. Hoe regel je dat goed? RTLZ interviewde Henk Hanssen van IkVader.nl over dit dilemma.

Handdoek in de ring
Op de dag dat Blendle een flinke investering uit Japan krijgt, gooit mede-oprichter Marten Blankesteijn de handdoek in de ring. Zijn kindje mag dan wel goed lopen, Blankesteijn kiest straks voor zijn échte kind, dat onderweg is. Hij denkt niet dat het vaderschap te combineren valt met het ondernemerschap, en de 80-urige werkweek die daarbij hoort.

Vaderschap is het beste management
Als er iemand is die weet hoe het vaderschap met een zware baan gecombineerd kan worden, dan is het wel Hans Hanssen van IkVader.nl, die twee boeken over het onderwerp schreef: Zwangerschapsmanagement en Babymanagement voor mannen. Volgens Hanssen kunnen het vaderschap en een leidinggevende functie, bijvoorbeeld in het eigen bedrijf, prima gecombineerd worden. “Beter nog, er is geen beter management dan het vaderschap. Vergeet al die stress- en managementtrainingen. Juist het vaderschap wapent je tegen alle hindernissen die je tegenkomt als ondernemer.”

Help, er is een baby op komst!
De komst van een kleine wakkert de creativiteit aan, denkt Hanssen. Want je bedrijf heeft zorg nodig, maar de baby al helemaal. Die creativiteit is leerzaam, zeker voor ondernemers. Hanssen: “Moderne leiders hebben een creatieve visie nodig.” En dat begint al met flexibiliteit. Het zal voor niemand een verrassing zijn, maar om zowel baby als bedrijf te managen, moet de agenda een stuk flexibeler. “Je wil ook mee naar de verloskundige. En de aanstaande moeder heeft zeker in de laatste weken van haar zwangerschap de nodige aandacht nodig”, vertelt Hanssen. Nu zal dat voor iemand die leiding geeft aan 200 man lastiger zijn dan voor een zzp’er. Maak daarom afspraken met je personeel, adviseert Hanssen. Voor je werknemers moet duidelijk zijn bij wie ze aan moeten kloppen, als jij leert puffen op de zwangerschapsyoga.

Schuldgevoel is nergens voor nodig
Uit je onderneming stappen, zoals Blankesteijn doet, is een moedige keuze, vindt Hanssen. Met het naderende vaderschap komen er uiteraard genoeg nieuwe avonturen op je af. Maar volgens Hanssen kun je ook prima een goede vader zijn als je die zware baan ernaast hebt. Hanssen: “Je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je weinig thuis bent. Het gaat niet om kwantitatieve, maar om kwalitatieve aandacht.” Je kunt ook een hartstikke betrokken vader en echtgenoot zijn terwijl je zestig uur per week werkt. “Maar leg dan wel je telefoon weg als je iets met je kindje aan het doen bent.” Die tip geeft hij ook voor de populaire papadag. Die moeten vaders echt zien als een vrije dag om iets met de kleine te gaan doen. “Ga dus niet achter je laptop zitten op papadag.” En nu maar hopen dat Jesse Klaver dit ook leest.

Nog meer tips voor ondernemers in de luiers

  • Hou je werknemers en collega’s goed op de hoogte van de zwangerschap. Dat zorgt alleen maar voor meer begrip, als je straks minder op de zaak bent.
  • Neem meer verlof dan normale werknemers doen, als zelfstandige kan dat prima. Gebruik die tijd om bijvoorbeeld te leren van de kraamverzorgster.
  • Als ondernemer is ‘s avonds doorwerken de normaalste zaak van de wereld. Doe dat tijdens en na de zwangerschap niet te vaak. Kom eens op tijd thuis met een bosje bloemen. Laat de (aanstaande) moeder weten dat zij op plek één staat, en niet je bedrijf.

Tekst: Gert-Jan Verstegen