Hebben mannen een biologische klok?


biologische klok mannenIs het jou ook al opgevallen? We worden bedreigd door een samenzwering, een samenzwering die wil dat wij eerder aan kinderen beginnen. Ik weet hoe het zit. Het is een plan van een stel hoogopgeleide vrouwen, vooral wetenschapsters en journalistes. De wetenschapsters hebben afgesproken een reeks onderzoekjes te doen waaruit moet blijken dat mannen óók een biologische klok hebben.

Gelijke munt
De journalistes verspeiden dit ‘nieuws’. Ja, deze dames willen ons met gelijke munt terug betalen. Hebben ze op hun 37-ste eindelijk alles voor elkaar – leuke baan, leuke vrienden, leuke ‘loft’ in het centrum – is er geen kerel meer te vinden om dat gezinnetje mee te stichten. Want wij zijn slappe zakken. Rondn**ken ja, vaderschap nee. En als we tenslotte toch aan kinderen beginnen, dan liever met een langbenige secretaresse van 26. Of met een ander dom blondje. We zijn bang voor hoogopgeleide vrouwen die alles hebben. Daarom zijn ze bij elkaar gaan klitten en hebben ze dit plan gesmeed.

biologische klokFranse studie
Begin dit jaar had ik nog niets in de gaten. Zonder argwaan las ik dat een Franse studie had aangetoond dat de leeftijd van de man ook een belangrijke rol speelt bij de bevruchting. Het onderzoek wees uit dat een vrouw die jonger is dan dertig jaar 25 procent minder kans heeft om zwanger te worden als haar partner de veertig is gepasseerd. En als de vrouw tussen de 35 en de 37 is, heeft ze zelfs tweemaal zoveel kans om níet zwanger te worden als haar partner een 4 in zijn leeftijd heeft. Deze Franse wetenschapsters deden geen half werk. Ze onderzochten de aantallen succesvolle zwangerschappen bij 1.938 koppels uit 59 klinieken. Een degelijke studie, dacht ik.

biologische klok mannen 2Amerikaanse studie
Een paar maanden later rook ik onraad toen ik in de krant een soortgelijk bericht tegen kwam. Dit keer afkomstig van Amerikaanse wetenschapsters. Ze hadden ontdekt dat de kwaliteit van het mannelijk DNA met het stijgen der jaren steeds slechter werd, fragmenteerde zelfs. Conclusie? “Hoe langer mannen wachten met het verwekken van kinderen, hoe groter het risico op kinderen met genetische afwijkingen of groeistoornissen,” zei onderzoeksleider Andrew Wyrobeck, een overloper die ook in het komplot zit. “Kortom, ook mannen hebben een biologische klok, al verloopt de tijd veel geleidelijker dan bij vrouwen.”

Israëlische studie
Sinds vorige maand weet ik het zeker. NRC opende een binnenpagina met de grote kop: ‘Kind oudere vader vaker autistisch.’ Vaders van 40+ zouden een zes maal zo grote kans hebben om kinderen met autisme te verwekken in vergelijking met mannen die voor hun dertigste vader worden. De narigheid zou worden uitgelokt door ‘mutaties in de spermaproducerende cellen’ , aldus de onderzoeksters van een Israëlisch instituut. Ze opperden verder dat overdracht van de genen bij oudere mannen niet meer zo goed zou verlopen.

biologische klok 3Desinformatie-campagne
Nu wist ik het zeker. Het is een desinformatie-campagne! De samenzweersters strooien onderzoekje na onderzoekje over de wereld uit om ons een biologische klok aan te praten. De desperado’s nemen wraak! Sex in the City, Bridget Jones, Ally McBeal – het heeft allemaal niet geholpen. Al die series over wanhopige vrouwen laten ons koud. Dat hebben ze ingezien. En dus proberen ze ons nu te pakken door jobstijdingen over kinderen van oudere vaders te verspreiden. Listig bedacht. Maar wees gerust, ik heb ze door. Zeker, ze hebben een punt. We krijgen inderdaad steeds later kinderen. Sinds 1980 is het aantal mannen dat tussen de 35 en 49 jaar vader wordt met veertig procent stegen, het aantal mannen die voor hun dertigste vader wordt is navenant gedaald. Maar is dat erg? Voor de samenzweersters wel, hun eicellen schieten over. Maar is het erg voor de kinderen?

biologische klokIn slaap vallen bij toiletpot
Nee. Want, wat is onbetwist de grootste schade die je een kind kan berokkenen? Een scheiding. Slechtere schoolprestaties, gedragsproblemen, lager zelfbeeld, omgangsproblemen – de optelsom van het kinderleed wordt elk jaar langer. Ongetwijfeld ken je ze uit je vriendenkring. Die net te hippe types. Je herkent ze aan een geitensik, leren broek, teveel gel in het haar en/of die verhalen over motorrijles. Het zijn de jongens die vanuit het ouderlijk huis direct gingen samenwonen, snel aan kinderen begonnen en op hun 45-ste ineens beseffen dat ze zoveel tekort zijn gekomen. Nooit stomdronken bij een toiletpot in slaap gevallen of met een Finse lifster wakker geworden op het strand van Sydney en opeens moet dat allemaal worden ingehaald. Hij gaat weg bij zijn vrouw, gaat op ontdekkingsreis naar zichzelf en in hun cruciale puberleeftijd zitten de kinderen met de gebakken peren. Een man moet niet te vroeg de gezinskooi op zoeken. Hij moet zijn driften botvieren. En pas als hij zich zelf goed genoeg kent, vader worden.

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift Best Life.

Vorige Weg van Van Rhijn
Volgende Gezocht: aanstaande ouders voor onderzoek naar verlegenheid bij kinderen

Ook interessant

Wij vaders, onverantwoordelijk? Come on! Een geintje moet kunnen. Want, moraalridder Ab Klink mag het roken in de kroeg gaan afschaffen, thuis hebben wij het nog voor het zeggen, Ab. Sommige vaders maken – licht provocerend – gebruik van hun vrijheid, zoals blijkt uit deze huiselijke kiek die ons werd toegestuurd door Bart Nieuwenhuis, vader van Niels, Jeroen en Marleen. Het leek Bart een leuk idee om, naast de ‘al die brave foto’s van jullie fotowedstrijd’, zélf een overzicht te maken van de Beste Vaderfoto’s van het Jaar. Klik, kijkt en huivert. Enneh Ab Klink, fasten your seatbealts.

Share

NRC signaleert dit weekend een comeback van de nanny. De gestegen prijzen van de reguliere kinderopvang en vooral tv-series als Desperate Housewives, Supernanny en The Nanny brengen steeds meer ouders op het idee een eigen Julie Andrews in huis te halen. Want, wie denkt er bij het woord gouvernante niet aan deze filmster uit nanny-klassiekers als Mary Poppins en The Sound of Music. Ook een poging wagen? Dit zijn de beste bronnen voor gouvernantes:

De Gouvernante of Het adres voor de oernanny van Britse bodem

Share

Altijd al aan het dromen van een tropisch gezinsavontuur waarin jij als Robinson Crusoë de hoofdrol  speelt? Laat je kind meedoen aan deze videowedstrijd en maak kans op een droomvakantie naar een Caribisch paradijsje. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Nog voor hij goed en wel was uitgesproken, werd gezinsminister Rouvoet al bekogeld door een paar overrijpe tomaten. De bewindsman waagde het een paar weken terug om de vraag op te werpen of we in ons land genoeg kinderen krijgen met het oog op het in stand houden van het huidige welvaartsniveau. Een terechte vraag die helaas met de banvloek ‘betutteling’ snel werd afgekapt. Vandaag gooit het jonge oudersblad Wij een nieuwe blok hout op het discussievuur: uit een representatief onderzoek, dat het NIPO voor hen heeft verricht, blijkt dat het jaarlijkse geboortecijfer in Nederland van 181.000 naar 222.500 zou stijgen als de overheid ouders zou belonen met een premie. 

Share

Deze kop had óók boven het persbericht kunnen staan dat sinds een paar dagen de hele wereld over gaat. Maar wij, argeloze nieuwsconsumenten, worden geacht het tegenovergestelde te geloven: ‘Traditioneel gezin niet beter’ kopte 99 procent van de media. Om te vervolgen met een verhaal dat vooral lijkt te dienen als wetenschappelijk fundament onder de …

Share

Goed, het duurt nog een tijdje voordat ie in de bios of op de buis te zien is, maar graag toch al uw aandacht voor een bijzonder filmproject. Het aardige van de rolprent Evolution of Dad is namelijk dat je de totstandkoming van de film van dichtbij kunt volgen via het blog van filmmaker Dana …

Share