Hebben mannen een biologische klok?


biologische klok mannenIs het jou ook al opgevallen? We worden bedreigd door een samenzwering, een samenzwering die wil dat wij eerder aan kinderen beginnen. Ik weet hoe het zit. Het is een plan van een stel hoogopgeleide vrouwen, vooral wetenschapsters en journalistes. De wetenschapsters hebben afgesproken een reeks onderzoekjes te doen waaruit moet blijken dat mannen óók een biologische klok hebben.

Gelijke munt
De journalistes verspeiden dit ‘nieuws’. Ja, deze dames willen ons met gelijke munt terug betalen. Hebben ze op hun 37-ste eindelijk alles voor elkaar – leuke baan, leuke vrienden, leuke ‘loft’ in het centrum – is er geen kerel meer te vinden om dat gezinnetje mee te stichten. Want wij zijn slappe zakken. Rondn**ken ja, vaderschap nee. En als we tenslotte toch aan kinderen beginnen, dan liever met een langbenige secretaresse van 26. Of met een ander dom blondje. We zijn bang voor hoogopgeleide vrouwen die alles hebben. Daarom zijn ze bij elkaar gaan klitten en hebben ze dit plan gesmeed.

biologische klokFranse studie
Begin dit jaar had ik nog niets in de gaten. Zonder argwaan las ik dat een Franse studie had aangetoond dat de leeftijd van de man ook een belangrijke rol speelt bij de bevruchting. Het onderzoek wees uit dat een vrouw die jonger is dan dertig jaar 25 procent minder kans heeft om zwanger te worden als haar partner de veertig is gepasseerd. En als de vrouw tussen de 35 en de 37 is, heeft ze zelfs tweemaal zoveel kans om níet zwanger te worden als haar partner een 4 in zijn leeftijd heeft. Deze Franse wetenschapsters deden geen half werk. Ze onderzochten de aantallen succesvolle zwangerschappen bij 1.938 koppels uit 59 klinieken. Een degelijke studie, dacht ik.

biologische klok mannen 2Amerikaanse studie
Een paar maanden later rook ik onraad toen ik in de krant een soortgelijk bericht tegen kwam. Dit keer afkomstig van Amerikaanse wetenschapsters. Ze hadden ontdekt dat de kwaliteit van het mannelijk DNA met het stijgen der jaren steeds slechter werd, fragmenteerde zelfs. Conclusie? “Hoe langer mannen wachten met het verwekken van kinderen, hoe groter het risico op kinderen met genetische afwijkingen of groeistoornissen,” zei onderzoeksleider Andrew Wyrobeck, een overloper die ook in het komplot zit. “Kortom, ook mannen hebben een biologische klok, al verloopt de tijd veel geleidelijker dan bij vrouwen.”

Israëlische studie
Sinds vorige maand weet ik het zeker. NRC opende een binnenpagina met de grote kop: ‘Kind oudere vader vaker autistisch.’ Vaders van 40+ zouden een zes maal zo grote kans hebben om kinderen met autisme te verwekken in vergelijking met mannen die voor hun dertigste vader worden. De narigheid zou worden uitgelokt door ‘mutaties in de spermaproducerende cellen’ , aldus de onderzoeksters van een Israëlisch instituut. Ze opperden verder dat overdracht van de genen bij oudere mannen niet meer zo goed zou verlopen.

biologische klok 3Desinformatie-campagne
Nu wist ik het zeker. Het is een desinformatie-campagne! De samenzweersters strooien onderzoekje na onderzoekje over de wereld uit om ons een biologische klok aan te praten. De desperado’s nemen wraak! Sex in the City, Bridget Jones, Ally McBeal – het heeft allemaal niet geholpen. Al die series over wanhopige vrouwen laten ons koud. Dat hebben ze ingezien. En dus proberen ze ons nu te pakken door jobstijdingen over kinderen van oudere vaders te verspreiden. Listig bedacht. Maar wees gerust, ik heb ze door. Zeker, ze hebben een punt. We krijgen inderdaad steeds later kinderen. Sinds 1980 is het aantal mannen dat tussen de 35 en 49 jaar vader wordt met veertig procent stegen, het aantal mannen die voor hun dertigste vader wordt is navenant gedaald. Maar is dat erg? Voor de samenzweersters wel, hun eicellen schieten over. Maar is het erg voor de kinderen?

biologische klokIn slaap vallen bij toiletpot
Nee. Want, wat is onbetwist de grootste schade die je een kind kan berokkenen? Een scheiding. Slechtere schoolprestaties, gedragsproblemen, lager zelfbeeld, omgangsproblemen – de optelsom van het kinderleed wordt elk jaar langer. Ongetwijfeld ken je ze uit je vriendenkring. Die net te hippe types. Je herkent ze aan een geitensik, leren broek, teveel gel in het haar en/of die verhalen over motorrijles. Het zijn de jongens die vanuit het ouderlijk huis direct gingen samenwonen, snel aan kinderen begonnen en op hun 45-ste ineens beseffen dat ze zoveel tekort zijn gekomen. Nooit stomdronken bij een toiletpot in slaap gevallen of met een Finse lifster wakker geworden op het strand van Sydney en opeens moet dat allemaal worden ingehaald. Hij gaat weg bij zijn vrouw, gaat op ontdekkingsreis naar zichzelf en in hun cruciale puberleeftijd zitten de kinderen met de gebakken peren. Een man moet niet te vroeg de gezinskooi op zoeken. Hij moet zijn driften botvieren. En pas als hij zich zelf goed genoeg kent, vader worden.

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift Best Life.

Vorige Weg van Van Rhijn
Volgende Gezocht: aanstaande ouders voor onderzoek naar verlegenheid bij kinderen

Ook interessant

Opeens staat ze in je huis: een tiener met een beugel en een laptoptas. Wie? Juist, het is je oppas! Eh, om te voorkomen dat je haar zoekend naar woorden aan blijft gapen, schreef een heuse expert van Oppassen.nl voor ons deze onmisbare handleiding: Hoe Om Te Gaan Met Je Oppas. Doe er je voordeel …

Share

‘Als je geeft, word je zelf geopend.’  Zeker, het helpt wanneer je geitenwollen sokken aantrekt tijdens het lezen van Spiritualiteit werkt in de opvoeding. Want om dit nieuwe boek van Vincent Duindam door te vlooien, moet je de draadjes in je hoofd even anders verbinden. iPod uit, kinderen weg, rust scheppen.  Zodat je je kunt …

Share

Meewarig Er wordt weleens meewarig geglimlacht om Rotterdam. Steeds maar weer die handen uit de mouwen steken, roepen dat Amsterdam Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

“Schat! Het begínt!” is een kreet die je dezer dagen met enige regelmaat zult horen. De vraag is óf het dan ook echt begint. Voordat hij vanuit ‘pole position’ echt gas gaat geven, maakt je baby namelijk een aantal valse starts. Hij ziet de vlag omhoog gaan, maar besluit op het laatste moment het pedaal niet in te drukken. Hoe weet je dat het echt gaat beginnen?

Share

Eerste PaPakketVerblind door flitslicht en cameralampen, verrichtte Rosa Hanssen de eerste historische daad van haar pas vijftien maanden jonge leven. De dochter van IkVader-uitgever Henk Hanssen overhandigde op 16 januari 2002 ‘s lands eerste ‘blijde doos voor vaders’, aan Remco Meeder. Gretig opende de hij het deksel. ‘Kijk, een T-shirt! Hola, een vliegtuiglepel! En de nieuwe Men’s Health!’ Remco’s vriendin Marissa keek met een schuin oog toe. ‘Goh, dit PaPakket is veel leuker dan de blijde doos die wij moeders krijgen…’ bromde ze.

Share

kerstmuts ikvaderVan heinde en verre waren ze naar het HQ van IkVader gekomen. In het voor de gelegenheid geheel in kerstluister opgedirkte redactiehok dromden de medewerkers van IkVader samen om 2007 uit te luiden en 2008 te begroeten. Vanwege een nijpend gebrek aan kaarsen en kerstverlichting, speelde de borrel zich vrijwel geheel in het duister af waardoor menige hand misgreep bij de bitterballen en in de mosterdpot belandde. ‘Een obscuur sfeertje,’ vatte de ferm bebaarde mannenbeschrijver Michael van Eekeren het tafereel samen. ‘Precies zoals het hoort.’

Share