Vaders bedolven onder prijzen


Voor sommige vaders bleef het dit weekend niet bij kartonnen stropdassen, tekeningen en andere vormen van kinderarbeid. Sterker nog, je hoeft tegenwoordig maar drie keer de snotbellen van je kind af te vegen of je loopt het risico te worden onderscheiden wegens betoonde vadermoed. Ja, Vaderdag begint verdacht veel op lintjesdag te lijken. Steeds meer organisaties zien in de derde zondagd van juni een aanleiding om een ereteken op de borst van een man te spelden. Pappa van het Jaar Prijs, Moderne Man Prijs, Positieve Pappa Prijs… Een overzicht.

Trofee voor Peter Brons
De Vaderdagtrofee trok veruit de meeste aandacht van de media. Deze prijs werd op 19 juni uitgereikt aan Peter Brons en de politie Friesland. Na jarenlang juridisch getouwtrek wist Brons, een gescheiden vader uit Burgum, dit voorjaar een historische overwinning bij de rechtbank te behalen. Zijn ex-vrouw werd veroordeeld tot een taakstraf wegens het frustreren van de afspraken uit de omgangsregeling. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak dat een moeder op deze gronden strafrechtelijk werd veroordeeld. ‘Een hele belangrijke uitspraak,’ aldus juryvoorzitter Louis Tavecchio. ‘Er zijn helaas veel vaders die zich in de situatie van Peter Brons bevinden. Peter heeft laten zien dat het altijd loont om door te blijven knokken.’ Brons, die via dit weblog het contact met zijn zoon Erik probeert te onderhouden, was zichtbaar geroerd door zijn prijs die hij ontving aan het slot van het symposium over vaderschap dat het Vaderkenniscentrum, IkVader.nl en de universiteit van Amsterdam organiseerden.

Frans Bauer: Papa van het Jaar
Van het blad Papa! mag Frans Bauer zich het komend jaar Papa van het Jaar noemen, de olijke Brabander versloeg in een Bekende Vaders verkiezing onder meer Klaas-Jan Huntelaar en Wolter Kroes. ‘Ik vind zelf wel dat ik een goede vader ben (hahahaha),’ aldus Frans op zijn blog. Ook het werkende moedersblad Lof mengde zich in de prijzenslag en koos Jos Lorjé, servicemonteur bij een ICT organisatie, tot winnaar van een Working Dad Award omdat hij bij zijn werkgever het recht op korter werken wist af te dwingen.  ‘Ik hoop een voorbeeld te zijn voor andere vaders die in deeltijd willen werken,’ aldus Jos.

Winston Gerschtanowitz: Positiefste Vader
Ooit van de stichting Nederland Positief gehoord? Wij ook niet. Maar deze club, die opperpositivo Henny Huisman beschermheer mag noemen, zette zichzelf definitief op de kaart door presentator Winston Gerschtanowitz uit te roepen tot De Meest Positieve Vader. In een enquête onder 1500 optimisten liet Winston, die vorig jaar voor het eerst vader werd, Marco Borsato en zelfs Frans Bauer achter zich. ‘Sommige ondervraagden zien zelfs een twinkeling in zijn ogen als hij over het vaderschap spreekt.,’ aldus Nederland Positief.

Carsten de Reu: Modernste Man
En ja, we weten nu ook wie de Meest Moderne Man van Nederland is. Althans, volgens minister Plasterk. De minister, die behalve Onderwijs ook Emancipatie onder zijn hoede heeft, gaf gisteren Carsten de Reu, een 42-jarige hoogleraar organisatiepsychologie uit Utrecht, de Moderne Man Prijs in de categorie ‘baanbrekende mannen’. De Utrechtse ambtenaar, die recht heeft op tot 75 procent doorbetaald ouderschapsverlof, presteert het om een dag in de week voor zijn kinderen te zorgen. Daarmee stelt hij zijn vrouw, die als universitair hoofddocent werkt, in staat om ook vier dagen per week te blijven werken.

&Samhoud: Modernste Werkgever
Utrecht scoort goed qua moderne mannen want ook in de categorie Baanbrekende Werkgevers viel de prijs in de Domstad. Het organisatieadviesbureau &Samhoud, dat een aantal jaren geleden als eerste Nederlands bedrijf twee maanden volledig  betaald vaderschapsverlof invoerde, werd door Plasterk beloond met de onderscheiding qua meest vadervriendelijke onderneming.

FNV: Modernste Organisatie
In de categorie Baanbrekende Organisatie tenslotte gingen de felicitaties naar PapaPlus, een lobbyclub van de vakbond FNV die zich inzet voor de invoering van een vierdaagse werkweek. Hoewel het publicitaire succes van PapaPlus nauwelijks valt te betwisten, viel er toch enig gemor te beluisteren na toekenning van deze prijs. ‘Je hebt juryvoorzitter Alexander Rinnooy-Kan net in zijn speech toch horen zeggen dat hij en mede-jurylid Loek Hermans door FNV-voorzitter Agnes Jongerius zijn gevraagd deel te nemen aan de jury?’ snerpte Tijn van Ewijk, ondernemer van Masterflirt. ‘En Jongerius zit ook nog in het bestuur van Women Inc, de club die de lijst met genomineerden heeft samengesteld. Dus zo krijgt de FNV een prijs uit handen van een jury die door de FNV is samengesteld. Het is net als die reclame Wij van WC Eend adviseren WC Eend.’ Jurylid Roos Wouters, die samen met Pauline van der Meer Mohr, directeur van Amstelbridge Groep, de vierkoppige jury vormde, kon zich niet vinden in de kritische noten: ‘PapaPlus van de FNV is een terechte winnaar. Zij hebben de wens van een groep vaders om in deeltijd te gaan werken echt op de agenda gezet.’

Tevreden
Hoe het ook zij, één ding staat vast.  Sonora Dodd, de vrouw die precies honderd jaar geleden Vaderdag oprichtte, zou dik tevreden zijn geweest wanneer ze zag hoe Nederland betrokken vaders fêteerde.

Vorige IkVader test de Opel Insignia Sports Tourer
Volgende Obama: 'Niets is leuker dan vader zijn'

Ook interessant

De zee zit in onze Hollandse genen verankerd. Vandaar dat een kennismaking met Rotterdam tot de vaderverplichte uitstapjes behoort. Wat kun je doen en laten als je de kinderen een weekendje meesleept door de grootse havenstad? IkVaders Henk Hanssen ging met ging en al op onderzoek. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet heeft een nieuw boek gepubliceerd. En wat voor één. In ‘Naar school, Psychologie van 3 tot 8’ ontrafelt hij nauwkeurig hoe kinderen dyslectisch worden gemaakt door allerlei onnozele versnellingsdriften van de onderwijsinspectie. De psycholoog baart met zijn eigenzinnige boek door het hele land opzien. ‘En allemaal zeggen ze: die Vervaet heeft gelijk. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Denemarken. Daar beginnen ze met lezen en schrijven vanaf zevenenhalf jaar, en taaluitval komt daar nauwelijks voor. ’ IkVader in gesprek met de profeet van het fasedenken.

Share

Met ingang van 1 januari 2007 mogen zwangere stewardessen van de KLM niet meer de lucht in. Uit een onderzoek van de luchtvaartmaatschappij zou blijken dat het werk teveel risico’s inhoudt voor de gezondheid van de aanstaande moeder en kind. Op dit moment kunnen zwangere stewardessen tot in de 26ste week van de zwangerschap blijven werken. Maar, volgens een studie van de KLM is het beter dat de vrouwen stoppen met vliegen zodra ze ontdekken dat ze zwanger zijn.

Share

Zou Bint, het schoolhoofd van de ‘stalen tucht’ uit de gelijknamige roman van F. Bordewijk, het redden op een middelbare school anno 2016? Hij weet zich in elk geval wél te handhaven in het toneelstuk waarmee hij momenteel door het land toert. Henk Hanssen nam zijn 16-jarige dochter mee naar deze voorstelling. ‘Op onze school …

Share

Het roer om! Alles verkopen, zeilen hijsen en wegwezen! We denken er allemaal weleens aan maar ondernemer Peter Schulz (48) voegde de daad bij het woord. In november 2007 verkocht hij zijn bedrijf, zijn huis, zijn auto en zijn huisraad. Hij begon aan een bijna twee jaar durende wereldreis, samen met zijn vrouw Mieke en hun …

Share

Eentje uit de categorie dagelijkse vaderprobleempjes. Je zit achter het stuur met de baby op de achterbank. Uiteraard staat het autostoeltje in tegenovergestelde richting, zoals het hoort. Terwijl jij druk bezig bent met rotondes rijden en toeteren, hoor je vanaf de achterbank wat vreemde geluidjes komen. Hmm, zou het wel goed gaan met de kleine? Je kunt het niet zien. Een machteloos gevoel. Stoppen? Geen tijd voor. Even je rug naar achter strekken? Te gevaarlijk. Wat dan wel? Het Nederlandse bedrijf Babylook heeft de oplossing: klittenband en twee spiegeltjes.

Share