Vaders bepalen werklust kind


Vraag jij ook weleens aan je kind: “Kijk eens of er geld op mijn rug groeit? Als je iets vindt, mag je dat speelgoed kopen. Zie je niets, dan moet je nog even doorsparen.” Het zijn dit soort uitspraken die een kind het besef bij brengen dat er voor geld gewerkt moet worden.

Invloed op arbeidsethos
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vaders bepalend zijn in de manier waarop kinderen over werk denken. Hoewel steeds meer vrouwen een baan hebben, spelen moeders nauwelijks een rol in de ontwikkeling van een arbeidsethos bij kinderen. Zij zijn vooral gericht op het overbrengen van een andere waarde: kunnen doen wat je wilt en je eigen gang in het leven. Volgende maand verdedigt pedagoge Annette Roest deze conclusies als zij promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderwerp waardenuitwisseling in het gezin.

Honderden gezinnen
Pegagoge Roest, tegenwoordig werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau, ging niet over één nacht ijs. Tien jaar lang volgde ze honderden gezinnen. Ze begon in 1990 met het interviewen van vaders, moeders en kinderen van 660 intacte twee-ouder gezinnen. Het laatste interview vond plaats in 2000, op dat moment waren er nog 295 (intacte) gezinnen over.

Plezier maken
Dat waarden van ouder op kind worden overgedragen is op zich niet zo opvallend. Wel bijzonder is dat bepaalde waarden vooral door de vader of juist door de moeder op het kind worden overgebracht. Ideeën over werk worden door pa overgebracht, ideeën over de manier waarop je je leven in kunt richten door ma. Maar vrouwen beïnvloeden ook hun partners door hen te stimuleren te genieten van het leven en plezier te maken.

Invloed zonen
De waardenoverdracht van ouder op kind is geen eenrichtingsverkeer:  kinderen brengen hun ouders ook waarden bij. Roest stelt vast dat jongeren hun vaders beïnvloeden in waarden gericht op het genieten van het leven en plezier maken. Jongeren beïnvloeden ook de arbeidsethos van hun ouders. Opvallend is wel dat deze invloed vooral van jongens uitgaat. Roest heeft geen invloed van dochters op hun ouders kunnen ontdekken.

Vorige IkVader op de Negenmaandenbeurs - the movie
Volgende Moedermaffia verliest greep op rechtspraak

Ook interessant

Vrouwen werken steeds vaker buitenshuis. Dit betekent echter niet dat mannen meer zijn gaan zorgen voor de kids en het huishouden. Keuken en kinderkamer zijn nog steeds haar domein. Maar aan wie ligt dat?

380
Share

Dochter Rosa wint de One Minute Junior-filmcompetitie met dit filmpje: Hilversumse One Minute Awards from Rosa on Vimeo.

27
Share

Ongeveer 90 procent van de Nederlandse vrouwen volgt tijdens de eerste zwangerschap een zwangerschapscursus. Ik zelfs tijdens alle drie mijn zwangerschappen. Gezellig en nuttig én ik wilde graag wat actiefs voor mezelf doen. Dikke kans dat ook jou vrouw er een gaat volgen én dat jij op een partneravond moet komen opdraven!

71
Share

Bij de gedachte aan Omo, strijkijzers en wasverzachters lopen ons de ijskoude rillingen over de rug. Maar als het aan schrijver Rudolf Hunnik ligt, komt daar verandering in. Deze huisman, die zojuist het boek Schat, zal ik de was doen publiceerde, zou het liefst zien dat wij allemaal de wascode’s uit ons hoofd leren opdreunen. En hoe doet de vlekkenkoning zelf de was? ‘Hmm, eigenlijk doet mijn vrouw de was.’

27
Share

Vaderschap heeft vele voordelen, een daarvan is dat je beter verdient dan mannen zonder kinderen. Een ander voordeel is dat je op je werk beter presteert, zo blijkt uit Nederlands onderzoek dat deze week is gepubliceerd. Werknemers die een gezin hebben en in hun vrije tijd leuke dingen doen met het gezin, presteren beter op …

30
Share

‘Goed’ voorbeeld doet ‘goed’ volgen – of is er wat anders aan de hand? Feit is onze kids steeds meer achterover slaan, zozeer zelfs dat ze nu hun eigen alcohol-polikiniek hebben verworven. De kinderalcoholpoli is een initiatief van Nico van der Lelij, als kinderarts verbonden aan de Reinier de Graaf Groep in Delft. Van der Lelij luidt al jarenlang steeds driftiger met de alarmbel omdat uit zijn onderzoek blijkt dat alcoholvergiftiging bij kinderen, vooral bij meisjes, steeds vaker voorkomt.

806
Share