Ontduiken wij de 'poepluierplicht'?


poepluierToegegeven, we ontduiken graag. De belastingbetaalplicht mag wat losser, de APK-plicht wat ruimer en sommigen onder ons hebben redenen om aan hun alimentatieplicht te twijfelen. Maar, er is meer. In een ronkend persbericht beweert billendoekjesfabrikant Zwitsal dat wij massaal de poepluierplicht zouden ontduiken.

Poepluierplicht
De wàt? Ja, met dank aan Zwitsal is het Nederlands verrijkt met een nieuw woord: poepluierplicht. De bollebozen van Van Dale zullen nog gaan kauwen op een rake definitie, wij houden het er voorlopig op dat poepluierplicht staat voor de taak van jonge ouders de broek van hun kroost te verschonen. Zwitsal stelt dat vaders als het even kan een blokje omgaan zodra de lucht bedorven wordt door de geur van uitwerpselen. De meest gehoorde smoes luidt ‘Jij bent daar handiger in’, gevolgd door ‘Ik ruik niets’.

Moeder doet het meest
Uit het onderzoek blijkt dat in 64 procent van de huishoudens de moeder de persoon is die de luier het vaakst verschoont. In een op de drie gevallen nemen de man en de vrouw deze taak even vaak op zich. Dertig procent van de vaders wacht vijf tot vijftien minuten met het verwisselen van een luier. Een op de tien mannen verschoont de poepbroek na vijftien tot dertig minuten en vier procent wacht zelfs langer dan een half uur.

Plasterk
So much voor betrokken vaderschap derhalve. Erover lullen, dat kunnen we wel maar de mouwen opstropen en de knuisten vies maken, nee dank u. Weliswaar heeft emancipatieminister Plasterk gezegd dat mannen geen sokken meer hoeven te wassen, laat staan dat we een luier mogen aanraken maar, zouden we echt zo vaak onze snor drukken? Of is dit een kwestie van perceptie? Zwitsal baseert zijn ‘beschuldigingen’ op basis van een onderzoek dat onder ruim 4.500 moeders is uitgevoerd. Zoals bij zoveel onderzoeken naar de mening van ouders is aan vaders niets gevraagd. Wellicht dat de resultaten er dan anders uit hadden gezien, mevrouw Zwitsal?

Een hele troost
Je hoeft met je vrouw niet de competitie aan te gaan, als het om luiers verschonen gaat. Een hele troost: acht op de tien ondervraagde moeders meldt dat mannen even goed poepluiers kunnen verschonen als vrouwen. Joepie de… Juist. Gevraagd naar waar vaders beter in zijn dan moeders, antwoorden vrouwen als eerste stoeien. Op de tweede tot de vijfde plek staan respectievelijk: streng zijn, in bad doen, voorlezen en troosten. Mannen, er is nog hoop voor ons: luiers verschonen komt gelukkig niet in dit rijtje voor.

Ribbelstructuur
Zwitsal heeft het briljante woord poepluierplicht bedacht om aandacht te schenken aan de nieuwe Zwitsal Maxi Billendoekjes. Niet alleen volgens Gamma, ook volgens Zwitsal is goed gereedschap het halve werk – als het om verschonen gaat. Het persbericht belooft dat de doekjes twintig procent groter zijn dan reguliere doekjes en dat zij, dankzij de ribbelstructuur en milde reinigingsmelk, effectiever reinigen. Da’s mooi. We zullen het onze vrouwen laten weten.

Vorige De Anti-Kinderlozen Partij (AKP)
Volgende Star Wars Kid

Ook interessant

Tot op heden is dementie een diagnose die we reserveren voor onfortuinlijke pensionado’s maar, volgens de Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer is het ziektebeeld inmiddels ook op onze jongeren van toepassing. Als gevolg van overmatig gebruik van computer en smartphone ontstaat digitale dementie, zo betoogt hij in zijn gelijknamige boek dat zich laat lezen als klemmende …

Share

Als het nieuwe kabinet het onderwerp links laat liggen, pakken wij het maar op, moet GroenLinks hebben gedacht. De partij lanceert deze week een initiatief-wetsontwerp om mannen na de geboorte twee weken betaald vaderverlof te geven. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Als het aan iApple ligt, spreken en schrijven we straks zo’n beetje iAlles met een i ervoor. Morgen komt de iPad uit in Nederland en daarmee is de ificatie van media nog lang niet uitgeraasd. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De komst van een kleine is natuurlijk het mooiste dat er is, maar het naderende vaderschap zet wel je volledige leven op z’n kop. Al helemaal als je ondernemer bent, en daardoor privé en werk volledig door elkaar lopen. Hoe regel je dat goed? RTLZ interviewde Henk Hanssen van IkVader.nl over dit dilemma. Facebook Twitter …

Share

‘Daar houden we je aan, Wouter!’ schreef ik een dikke week geleden. In de uitzending van Catherine, waar hij met een aantal vaderologen, waaronder een uwer bloggers, in gesprek ging, beloofde PvdA-leider Bos zich te gaan verdiepen in vadervriendelijker beleid. En zie! Een mirakel! In een digitale pamflet Kinderen eerst doet de partij een reeks verrassende voorstellen, met versterken van de betrokkenheid van vaders als één van de doelstellingen.

Share

‘Wij vinden het jammer dat mensen al na de eerste uitzending een negatief oordeel vellen,’ liet een AVRO-woordvoerder weten toen een verslaggever van SBS Shownieuws hen woensdag 3 augustus belde voor commentaar op de actie ‘Stop Tooske’s MoederMafia.’ Dát beloofde wat! Zou de ‘ultieme vadertest’ (© AVRO) in de tweede aflevering wel fair verlopen? Zou er bijvoorbeeld een ervaren vader in de jury plaats nemen? Of: zou er een vader op de omgang met zijn eigen kinderen worden beoordeeld? Helaas: wederom werd een aanstaande vader ‘vrijwillig’ in het keurslijf van de kluns gehesen.

Share