poepluier

Ontduiken wij de 'poepluierplicht'?

poepluierToegegeven, we ontduiken graag. De belastingbetaalplicht mag wat losser, de APK-plicht wat ruimer en sommigen onder ons hebben redenen om aan hun alimentatieplicht te twijfelen. Maar, er is meer. In een ronkend persbericht beweert billendoekjesfabrikant Zwitsal dat wij massaal de poepluierplicht zouden ontduiken.

Poepluierplicht
De wàt? Ja, met dank aan Zwitsal is het Nederlands verrijkt met een nieuw woord: poepluierplicht. De bollebozen van Van Dale zullen nog gaan kauwen op een rake definitie, wij houden het er voorlopig op dat poepluierplicht staat voor de taak van jonge ouders de broek van hun kroost te verschonen. Zwitsal stelt dat vaders als het even kan een blokje omgaan zodra de lucht bedorven wordt door de geur van uitwerpselen. De meest gehoorde smoes luidt ‘Jij bent daar handiger in’, gevolgd door ‘Ik ruik niets’.

Moeder doet het meest
Uit het onderzoek blijkt dat in 64 procent van de huishoudens de moeder de persoon is die de luier het vaakst verschoont. In een op de drie gevallen nemen de man en de vrouw deze taak even vaak op zich. Dertig procent van de vaders wacht vijf tot vijftien minuten met het verwisselen van een luier. Een op de tien mannen verschoont de poepbroek na vijftien tot dertig minuten en vier procent wacht zelfs langer dan een half uur.

Plasterk
So much voor betrokken vaderschap derhalve. Erover lullen, dat kunnen we wel maar de mouwen opstropen en de knuisten vies maken, nee dank u. Weliswaar heeft emancipatieminister Plasterk gezegd dat mannen geen sokken meer hoeven te wassen, laat staan dat we een luier mogen aanraken maar, zouden we echt zo vaak onze snor drukken? Of is dit een kwestie van perceptie? Zwitsal baseert zijn ‘beschuldigingen’ op basis van een onderzoek dat onder ruim 4.500 moeders is uitgevoerd. Zoals bij zoveel onderzoeken naar de mening van ouders is aan vaders niets gevraagd. Wellicht dat de resultaten er dan anders uit hadden gezien, mevrouw Zwitsal?

Een hele troost
Je hoeft met je vrouw niet de competitie aan te gaan, als het om luiers verschonen gaat. Een hele troost: acht op de tien ondervraagde moeders meldt dat mannen even goed poepluiers kunnen verschonen als vrouwen. Joepie de… Juist. Gevraagd naar waar vaders beter in zijn dan moeders, antwoorden vrouwen als eerste stoeien. Op de tweede tot de vijfde plek staan respectievelijk: streng zijn, in bad doen, voorlezen en troosten. Mannen, er is nog hoop voor ons: luiers verschonen komt gelukkig niet in dit rijtje voor.

Ribbelstructuur
Zwitsal heeft het briljante woord poepluierplicht bedacht om aandacht te schenken aan de nieuwe Zwitsal Maxi Billendoekjes. Niet alleen volgens Gamma, ook volgens Zwitsal is goed gereedschap het halve werk – als het om verschonen gaat. Het persbericht belooft dat de doekjes twintig procent groter zijn dan reguliere doekjes en dat zij, dankzij de ribbelstructuur en milde reinigingsmelk, effectiever reinigen. Da’s mooi. We zullen het onze vrouwen laten weten.