Ontmoet papa Dino


dino als vaderAntropologe Margaret Mead merkte eens op dat het moment waarop vaders besloten zich actief met het grootbrengen van hun kinderen bezig te gaan houden hét cruciale moment was van de menselijke evolutie. Want, waar de vaders van andere primaten, neem gorilla’s, zich nauwelijks bekommeren om hun nageslacht, maken wij Homo Sapiens ons druk op allerlei aspecten van de opvoeding. Volgens Mead ontwikkelden wij hierdoor een beslissende voorsprong op andere mensapen. Een nieuwe studie laat nu zien dat bij die andere diergroep die op aarde geruime tijd heer en meester was, de dinosaurussen, betrokken vaderschap óók hoog in het vaandel stond. Doordravende wetenschappers betogen nu dat vaderschap de sleutel is naar wereldwijd evolutionair succes.

Broeds als een kip
Ze zien er monsterlijk uit, maar wat blijkt? Vleesetende dino’s, waaronder mastodonten als de Tyrannosaurus rex en de Giganotosaurus, waren zo broeds als een kip. Een tijdje terug deden wetenschappers van de Montana universiteit een verassende ontdekking. Terwijl altijd werd aangenomen dat een mannetjes-dino alleen maar met zijn grote ego bezig was, moet nu het biologieboekje worden herschreven. Want papa Dino was een betrokken vader.

Nesten afgestoft
De wetenschappers trokken deze conclusie nadat zij in Amerika en Mongolie drie dinosaurusnesten hadden opgegraven en afgestoft. De nesten waren gevuld met eieren die werden bewaakt en uitgebroed door mannetjes. In het artikel dat zij in Science over hun vondst publiceerden, stellen de researchers dat zij dit gedrag ook bij sommige nog bestaande vogelsoorten terug zien. Niet verwonderlijk omdat algemeen wordt aangenomen dat vogels meer dan 150 miljoen jaar geleden zijn voortgekomen uit een kleine, gevederde dinosaurussoort.

Vaderende vogels
“We dachten altijd dat het vaderlijke gedrag van vogels uniek was,’’ zegt Frankie Jackson, een van de betrokken paleontologen. “Niet dus: ze hebben die eigenschap vermoedelijk geerfd van hun evolutionaire voorouders.” Vaderlijke betrokkenheid is een zeldzaam verschijnsel in het dierenrijk. Onder zoogdieren en reptielen houdt slechts vijf procent van de mannetjes zich met het kroost bezig. Bij vogels is het gelijker verdeeld: bij negentig procent van de vogelsoorten worden de zorgtaken gelijkelijk verdeeld tussen man en vrouw.

Vorige IkVader test de Honda Accord Tourer
Volgende Amerikaan verfilmt evolutie vaderschap

Ook interessant

Hoe onze vakantie beviel op het midden-Franse landgoed Le Roc Foucaud waar de Hollandse eigenaren een petit paradis voor ouders en kinderen hebben geschapen? Wel, ik kan er een heel verhaal over vertellen maar gelukkig heeft Rosa over ons verblijf dit rapfilmpje gemaakt… Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

schrijvende filosoofDe ene vader opent een fles malt whisky, de ander schiet uren video leeg op de kleine. Filosoof Sebastien Valkenberg, net vader geworden, werd op een andere manier geïnspireerd door de geboorte van zijn zoon. Hij pijnigde zijn hersens, doopte zijn pen in de inkt en schreef een brief aan de kleine waarin hij vertelt wat zijn ambities als vader zijn. Hannah Arendt, Socrates, Heidegger – allerlei wijsgeren passeren de revu. Of zoonlief er ooit iets van zal begrijpen, is de vraag.

Share

Met een verhaal over de bloementjes en de bijtjes is jouw sexuele voorlichtingsverhaal tegenwoordig niet compleet. Je doet er verstandig aan je kind ook te attenderen op de gevaren van schaammuis, digitale wratten en andere ´sexuele aandoeningen´ die ze via internet kunnen oplopen. De nieuwe site Internetsoa vertelt je er alles over.

Share

Sommige auto’s horen nergens bij. Kijk nou naar de nieuwe Toyota Urban Cruiser. Is het een SUV? Nee, niet echt. Klein stadsautootje dan? Nee, ook niet. Een gezinsauto misschien? Ha, now we’re talking. Stap maar in, rij maar mee: de Toyota Urban Cruiser is het onderwerp van de gezinsautotest van deze maand. Facebook Twitter LinkedIn …

Share

IJsbrand in de krant title=Is het een voorteken? Is dit knaapje gemaakt voor glorie? Destined for greatness, zoals ze dat in Hollywood zo lekker vet zeggen.

Share

Is jouw koter niet of nauwelijks in bedwang te houden? Het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport probeert daar nu wat aan te doen. Zij starten in maart 2006 een proef die zich richt op de ouders van kinderen die met gedragsproblemen kampen.

Share