Ontmoet papa Dino


dino als vaderAntropologe Margaret Mead merkte eens op dat het moment waarop vaders besloten zich actief met het grootbrengen van hun kinderen bezig te gaan houden hét cruciale moment was van de menselijke evolutie. Want, waar de vaders van andere primaten, neem gorilla’s, zich nauwelijks bekommeren om hun nageslacht, maken wij Homo Sapiens ons druk op allerlei aspecten van de opvoeding. Volgens Mead ontwikkelden wij hierdoor een beslissende voorsprong op andere mensapen. Een nieuwe studie laat nu zien dat bij die andere diergroep die op aarde geruime tijd heer en meester was, de dinosaurussen, betrokken vaderschap óók hoog in het vaandel stond. Doordravende wetenschappers betogen nu dat vaderschap de sleutel is naar wereldwijd evolutionair succes.

Broeds als een kip
Ze zien er monsterlijk uit, maar wat blijkt? Vleesetende dino’s, waaronder mastodonten als de Tyrannosaurus rex en de Giganotosaurus, waren zo broeds als een kip. Een tijdje terug deden wetenschappers van de Montana universiteit een verassende ontdekking. Terwijl altijd werd aangenomen dat een mannetjes-dino alleen maar met zijn grote ego bezig was, moet nu het biologieboekje worden herschreven. Want papa Dino was een betrokken vader.

Nesten afgestoft
De wetenschappers trokken deze conclusie nadat zij in Amerika en Mongolie drie dinosaurusnesten hadden opgegraven en afgestoft. De nesten waren gevuld met eieren die werden bewaakt en uitgebroed door mannetjes. In het artikel dat zij in Science over hun vondst publiceerden, stellen de researchers dat zij dit gedrag ook bij sommige nog bestaande vogelsoorten terug zien. Niet verwonderlijk omdat algemeen wordt aangenomen dat vogels meer dan 150 miljoen jaar geleden zijn voortgekomen uit een kleine, gevederde dinosaurussoort.

Vaderende vogels
“We dachten altijd dat het vaderlijke gedrag van vogels uniek was,’’ zegt Frankie Jackson, een van de betrokken paleontologen. “Niet dus: ze hebben die eigenschap vermoedelijk geerfd van hun evolutionaire voorouders.” Vaderlijke betrokkenheid is een zeldzaam verschijnsel in het dierenrijk. Onder zoogdieren en reptielen houdt slechts vijf procent van de mannetjes zich met het kroost bezig. Bij vogels is het gelijker verdeeld: bij negentig procent van de vogelsoorten worden de zorgtaken gelijkelijk verdeeld tussen man en vrouw.

Vorige IkVader test de Honda Accord Tourer
Volgende Amerikaan verfilmt evolutie vaderschap

Ook interessant

Zoals Wouter Bos onlangs al constateerde, zijn er teveel voortijdige schoolverlaters en is, als gevolg daarvan, de jeugdwerkloosheid veel te hoog. Maar om daar nou het CDA de schuld van de geven, zoals hij laatst deed, is wat kortzichtig. De afgelopen tientallen jaren heerste de PvdA op het Onderwijs-ministerie. Gisteren verscheen het boek Drammen, dreigen en draaien waarin Onderwijs-specialist Leo Prick de dramatische gevolgen schetst van de socialistische vernieuwingsdrift in onderwijsland.

Share

aanstaand vaderJa, je leest het goed. Bij de brandende vraag wanneer & waarom de bevalling begint, speel jij ook een rol. Nee, het heeft – voor de verandering – niets te maken met de mate waarin jij betrokken bent bij de zwangerschap maar wel alles met het gewicht waarmee jij als baby ter wereld kwam… 

Share

De meivakantie verraste ons met heerlijk weer. Dus zetten wij koers naar het strand bij Oostvoorne om eens goed te genieten van de zon, de zee, het zand en… de Opel Zafira. De Opel Zafira gaat al jaren mee en is voor velen de auto voor het hele gezin. Niet zo lang geleden friste Opel …

Share

Dat goed voorbeeld doet volgen wisten we al, maar een slecht voorbeeld? Vorige week nog werd de 6-jarige Noa met haar Italiaanse vader herenigd, na enkele weken in een schuilplaats te hebben gezeten met moeder Miranda. Deze week is de 7-jarige Aday aan de beurt om terug te keren naar zijn Spaanse vader. Het jongetje …

Share

Druk, druk, druk… Volgens Sieneke Groothuis, onderwijskundige aan de universiteit van Groningen, zijn ook onze kleuters gevangen door de ratrace van het moderne leven. ‘Kleuters moeten teveel presteren,’ betoogt zij. Een schreeuw om aandacht of is er meer aan de hand?

Share

Steeds meer vaders laten onderzoeken of zij wel echt de biologische vader van hun kind zijn. Maar, wat zijn de gevolgen van dit DNA-onderzoek? Hoe reageert de omgeving op het resultaat? De universiteit Twente zoekt vaders die weleens twijfelen over hun biologische vaderschap of een DNA-test hebben laten uitvoeren. Je kunt tot 1 september 2010 …

Share