Ontmoet papa Dino


dino als vaderAntropologe Margaret Mead merkte eens op dat het moment waarop vaders besloten zich actief met het grootbrengen van hun kinderen bezig te gaan houden hét cruciale moment was van de menselijke evolutie. Want, waar de vaders van andere primaten, neem gorilla’s, zich nauwelijks bekommeren om hun nageslacht, maken wij Homo Sapiens ons druk op allerlei aspecten van de opvoeding. Volgens Mead ontwikkelden wij hierdoor een beslissende voorsprong op andere mensapen. Een nieuwe studie laat nu zien dat bij die andere diergroep die op aarde geruime tijd heer en meester was, de dinosaurussen, betrokken vaderschap óók hoog in het vaandel stond. Doordravende wetenschappers betogen nu dat vaderschap de sleutel is naar wereldwijd evolutionair succes.

Broeds als een kip
Ze zien er monsterlijk uit, maar wat blijkt? Vleesetende dino’s, waaronder mastodonten als de Tyrannosaurus rex en de Giganotosaurus, waren zo broeds als een kip. Een tijdje terug deden wetenschappers van de Montana universiteit een verassende ontdekking. Terwijl altijd werd aangenomen dat een mannetjes-dino alleen maar met zijn grote ego bezig was, moet nu het biologieboekje worden herschreven. Want papa Dino was een betrokken vader.

Nesten afgestoft
De wetenschappers trokken deze conclusie nadat zij in Amerika en Mongolie drie dinosaurusnesten hadden opgegraven en afgestoft. De nesten waren gevuld met eieren die werden bewaakt en uitgebroed door mannetjes. In het artikel dat zij in Science over hun vondst publiceerden, stellen de researchers dat zij dit gedrag ook bij sommige nog bestaande vogelsoorten terug zien. Niet verwonderlijk omdat algemeen wordt aangenomen dat vogels meer dan 150 miljoen jaar geleden zijn voortgekomen uit een kleine, gevederde dinosaurussoort.

Vaderende vogels
“We dachten altijd dat het vaderlijke gedrag van vogels uniek was,’’ zegt Frankie Jackson, een van de betrokken paleontologen. “Niet dus: ze hebben die eigenschap vermoedelijk geerfd van hun evolutionaire voorouders.” Vaderlijke betrokkenheid is een zeldzaam verschijnsel in het dierenrijk. Onder zoogdieren en reptielen houdt slechts vijf procent van de mannetjes zich met het kroost bezig. Bij vogels is het gelijker verdeeld: bij negentig procent van de vogelsoorten worden de zorgtaken gelijkelijk verdeeld tussen man en vrouw.

Vorige IkVader test de Honda Accord Tourer
Volgende Amerikaan verfilmt evolutie vaderschap

Ook interessant

Mocht je vrouw na haar bevalling zijn uitgedijd tot een onappetijtelijke couch potatoe, neem dan eens een kijkje op de site van de Yummy Mummy Club. Want, zo vindt dit moederclubje, de tijd dat kinderen baren een excuus is voor tien kilo overgewicht, is passé. Mamma’s moeten sexy zijn en worden. ‘We want to feel hot,’ zo luidt de strijdkreet van de jammie mamma’s. Een streven waar dat wij van harte onderschrijven.

Share

Een chipsfabrikant liet een jaar of wat geleden een onderzoekje doen, onder meer naar wie de baas was over de afstandsbediening. Hier bleek nog een ouderwets adagium te gelden: ‘Vaders wil is wet!’ De comfortabele Vaderstoel kwam op een mooie tweede plaats. Daarin lag de afstandsbediening trouw te wachten tot pappa weer thuis kwam van het harde weken voor de dagelijkse portie vlees, dus niet alleen op zondag. Dat waren nog eens tijden!

Share

Zelfs in zijn heftigste nachtmerries had Pablo Picasso (zie rechts zijn zelfportret) niet kunnen vermoeden dat er ooit nog eens een burgerlijke gezinsauto naar hem vernoemd zou worden. Hoe zou Picasso, vader van minstens vier kinderen, mogelijke buitenechtelijke even niet meegerekend, tegen de Citroën C4 met zijn naam hebben aangekeken? Als een waar kunststukje of …

Share

Puber in aantocht? Of heb jij al een puber in huis rondlopen? Dan is het de hoogste tijd om te checken of jij over de vereiste vaderlijke vaardigheden beschikt. Speel de puberquiz en ontdek wie er straks de baas is in huis: jij of toch je puber! Aan het eind van de quiz volgt er …

Share

489849642_fb81252d9e_mBinnenkort is het zover: tijd om je vrouw te bedanken voor die prachtkids van je! Aan wie of wat hebben we deze traditie eigenlijk te danken? De Oude Grieken kenden in het voorjaar ook al speciale dagen om hun moedergod Rhea te eren, maar de Moederdag zoals we die tegenwoordig vieren, is een uitvinding van de Amerikaanse Anna Marie Jarvis uit West Virginia. Deze oermoeder van Moederdag was intens gelukkig met de jeugd die haar eigen moeder haar had bezorgd. Zó gelukkig dat ze de sterfdag van haar moeder, de tweede zondag van mei, tot een nationale herdenkingsdag voor álle moeders van de wereld wilde uitroepen.

Share

Acht jaar is mijn dochter Rosa nu, maar het geloof in Sint is onverminderd sterk. Ze ontpopt zich dit jaar zelfs als onbezoldigd missionaris van de goedheiligman. Leeftijdgenoten die twijfelen aan het bestaan van de bisschop, worden door Rosa aan een vragenvuur onderworpen. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share