Vaders bepalen werklust kind

Vraag jij ook weleens aan je kind: “Kijk eens of er geld op mijn rug groeit? Als je iets vindt, mag je dat speelgoed kopen. Zie je niets, dan moet je nog even doorsparen.” Het zijn dit soort uitspraken die een kind het besef bij brengen dat er voor geld gewerkt moet worden.

Invloed op arbeidsethos
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vaders bepalend zijn in de manier waarop kinderen over werk denken. Hoewel steeds meer vrouwen een baan hebben, spelen moeders nauwelijks een rol in de ontwikkeling van een arbeidsethos bij kinderen. Zij zijn vooral gericht op het overbrengen van een andere waarde: kunnen doen wat je wilt en je eigen gang in het leven. Volgende maand verdedigt pedagoge Annette Roest deze conclusies als zij promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderwerp waardenuitwisseling in het gezin.

Honderden gezinnen
Pegagoge Roest, tegenwoordig werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau, ging niet over één nacht ijs. Tien jaar lang volgde ze honderden gezinnen. Ze begon in 1990 met het interviewen van vaders, moeders en kinderen van 660 intacte twee-ouder gezinnen. Het laatste interview vond plaats in 2000, op dat moment waren er nog 295 (intacte) gezinnen over.

Plezier maken
Dat waarden van ouder op kind worden overgedragen is op zich niet zo opvallend. Wel bijzonder is dat bepaalde waarden vooral door de vader of juist door de moeder op het kind worden overgebracht. Ideeën over werk worden door pa overgebracht, ideeën over de manier waarop je je leven in kunt richten door ma. Maar vrouwen beïnvloeden ook hun partners door hen te stimuleren te genieten van het leven en plezier te maken.

Invloed zonen
De waardenoverdracht van ouder op kind is geen eenrichtingsverkeer:  kinderen brengen hun ouders ook waarden bij. Roest stelt vast dat jongeren hun vaders beïnvloeden in waarden gericht op het genieten van het leven en plezier maken. Jongeren beïnvloeden ook de arbeidsethos van hun ouders. Opvallend is wel dat deze invloed vooral van jongens uitgaat. Roest heeft geen invloed van dochters op hun ouders kunnen ontdekken.