Vaders bepalen werklust kind


Vraag jij ook weleens aan je kind: “Kijk eens of er geld op mijn rug groeit? Als je iets vindt, mag je dat speelgoed kopen. Zie je niets, dan moet je nog even doorsparen.” Het zijn dit soort uitspraken die een kind het besef bij brengen dat er voor geld gewerkt moet worden.

Invloed op arbeidsethos
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vaders bepalend zijn in de manier waarop kinderen over werk denken. Hoewel steeds meer vrouwen een baan hebben, spelen moeders nauwelijks een rol in de ontwikkeling van een arbeidsethos bij kinderen. Zij zijn vooral gericht op het overbrengen van een andere waarde: kunnen doen wat je wilt en je eigen gang in het leven. Volgende maand verdedigt pedagoge Annette Roest deze conclusies als zij promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderwerp waardenuitwisseling in het gezin.

Honderden gezinnen
Pegagoge Roest, tegenwoordig werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau, ging niet over één nacht ijs. Tien jaar lang volgde ze honderden gezinnen. Ze begon in 1990 met het interviewen van vaders, moeders en kinderen van 660 intacte twee-ouder gezinnen. Het laatste interview vond plaats in 2000, op dat moment waren er nog 295 (intacte) gezinnen over.

Plezier maken
Dat waarden van ouder op kind worden overgedragen is op zich niet zo opvallend. Wel bijzonder is dat bepaalde waarden vooral door de vader of juist door de moeder op het kind worden overgebracht. Ideeën over werk worden door pa overgebracht, ideeën over de manier waarop je je leven in kunt richten door ma. Maar vrouwen beïnvloeden ook hun partners door hen te stimuleren te genieten van het leven en plezier te maken.

Invloed zonen
De waardenoverdracht van ouder op kind is geen eenrichtingsverkeer:  kinderen brengen hun ouders ook waarden bij. Roest stelt vast dat jongeren hun vaders beïnvloeden in waarden gericht op het genieten van het leven en plezier maken. Jongeren beïnvloeden ook de arbeidsethos van hun ouders. Opvallend is wel dat deze invloed vooral van jongens uitgaat. Roest heeft geen invloed van dochters op hun ouders kunnen ontdekken.

Vorige IkVader op de Negenmaandenbeurs - the movie
Volgende Moedermaffia verliest greep op rechtspraak

Ook interessant

Zelfs jongens met Metallica T-shirts en heftig getattoueerde armen voelden zich er niet groot genoeg voor: het betrokken vaderschap. Onder leiding van de Drill Instructors van IkVader én een kraamhulp van Kraamzorg De Waarden bekwaamden zij zich in de basics van het jonge vadervak: een luier ombinden en het kind in bad doen.

Share

Het lijkt ideaal. Man & vrouw, beiden gescheiden met kinderen, worden verliefd en dromen van een nieuw harmonieus gezinsleven. In de praktijk blijkt de droom lastig te realiseren. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft (60 procent) van de gemengde gezinnen binnen een paar weer uit elkaar gaat. Vervelend voor de ouders, maar vooral …

Share

Schrijvend verloskundige Beatrijs Smulders presenteert vandaag haar nieuwe boek Veilig door de Kraamtijd. In dit boek, en in de interviews die ze geeft, verspreidt zij de boodschap dat vaders in het eerste levensjaar van de baby er (voor het kind) niet of nauwelijks toe doen. Kortom, hoogste tijd voor tegengas vanuit vaderperspectief. Henk Hanssen, hoofdredacteur van IkVader.nl, publiceert daarom vandaag deze open brief aan Beatrijs Smulders.

Share

vaderschapMannen die eraan twijfelen of ze wel de echte vader zijn van hun kind, investeren minder tijd in het vaderschap. Ook zijn ze minder geïnteresseerd in de ontwikkeling van het kind en scheiden veel vaker. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Nieuw Mexico. Volgens het onderzoek is vaderschapsvertrouwen essentieel voor de relatie tussen vader en kind.

Share

De IkVader speen past hem perfect! De beroemdste aanstaande vader van Nederland, zanger Jan Smit, kreeg vandaag het beroemdste vadercadeau uitgereikt. Bij het tv-programma Koffietijd kreeg Jan het PaPakket aangeboden nadat hij met succes een vadertoets had doorstaan. ‘Ik ben hier heel blij mee,’ aldus Jan. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

timthumb11.php

Stel je voor: je gaat samen met je kind naar de Bart Smit. Even een leuk speeltje uitzoeken, denk je. Dat valt vies tegen: voor je het weet loop je tegen die muur van speelgoed op, waar de nitendo’s, knuffelberen en puzzelboxen door elkaar heen liggen! Hoe pik je daar nou het juiste speeltje tussenuit? Lees de tien gouden speelgoedregels!

Share