Vaders bepalen werklust kind


Vraag jij ook weleens aan je kind: “Kijk eens of er geld op mijn rug groeit? Als je iets vindt, mag je dat speelgoed kopen. Zie je niets, dan moet je nog even doorsparen.” Het zijn dit soort uitspraken die een kind het besef bij brengen dat er voor geld gewerkt moet worden.

Invloed op arbeidsethos
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vaders bepalend zijn in de manier waarop kinderen over werk denken. Hoewel steeds meer vrouwen een baan hebben, spelen moeders nauwelijks een rol in de ontwikkeling van een arbeidsethos bij kinderen. Zij zijn vooral gericht op het overbrengen van een andere waarde: kunnen doen wat je wilt en je eigen gang in het leven. Volgende maand verdedigt pedagoge Annette Roest deze conclusies als zij promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderwerp waardenuitwisseling in het gezin.

Honderden gezinnen
Pegagoge Roest, tegenwoordig werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau, ging niet over één nacht ijs. Tien jaar lang volgde ze honderden gezinnen. Ze begon in 1990 met het interviewen van vaders, moeders en kinderen van 660 intacte twee-ouder gezinnen. Het laatste interview vond plaats in 2000, op dat moment waren er nog 295 (intacte) gezinnen over.

Plezier maken
Dat waarden van ouder op kind worden overgedragen is op zich niet zo opvallend. Wel bijzonder is dat bepaalde waarden vooral door de vader of juist door de moeder op het kind worden overgebracht. Ideeën over werk worden door pa overgebracht, ideeën over de manier waarop je je leven in kunt richten door ma. Maar vrouwen beïnvloeden ook hun partners door hen te stimuleren te genieten van het leven en plezier te maken.

Invloed zonen
De waardenoverdracht van ouder op kind is geen eenrichtingsverkeer:  kinderen brengen hun ouders ook waarden bij. Roest stelt vast dat jongeren hun vaders beïnvloeden in waarden gericht op het genieten van het leven en plezier maken. Jongeren beïnvloeden ook de arbeidsethos van hun ouders. Opvallend is wel dat deze invloed vooral van jongens uitgaat. Roest heeft geen invloed van dochters op hun ouders kunnen ontdekken.

Vorige IkVader op de Negenmaandenbeurs - the movie
Volgende Moedermaffia verliest greep op rechtspraak

Ook interessant

De borsten van je vrouw worden vollen en ronder. Maar, mag je er nog wel aankomen? “Borsten- of billenman?”, werd aan Ruud Gullit gevraagd tijdens zijn eerste redactievergadering voor de personality glossy die een paar jaar geleden zijn naam mee kreeg. “Billen, definitely billen”, was zijn snelle antwoord. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Logo Haagsche CourantEen fles whisky en een waterpomptang. De attributen die hij op Vaderdag krijgt, zijn sinds jaar en dag dezelfde. In de commercie is het beeld van de vader ook weinig vernieuwend. Pa wordt neergezet als een grote sukkel. Maar is dat wel terecht? Jonge vaders vinden het tijd worden voor een nieuw vaderimago.

Share

Nog even en elke horecagelegenheid kent niet alleen een rookvrije zone maar ook een kindervrije zone. Nog even en onze kinderen moeten op de stoep achterblijven in bewaakte overdekte geluidsdichte speelhokken die openbare ruimten worden gebouwd. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Juf Kitty, het is een begrip op de school van mijn kinderen, de Elckerlycschool in Hilversum. Steun en toeverlaat van leerlingen die moeite hadden het klassikale tempo van lezen of rekenen bij te houden. Met veel geduld en toewijding werden ze door ‘remedial teacher’ bijgeschoold. Tijdens haar afscheidsreceptie afgelopen week werd ze bijkans bedolven onder …

Share


Met deze vrolijke plaat van haar zoon Quinten en haar vriend Gerben, heeft Petra Hoppenbrouwer IkVaders fotowedstrijd gewonnen. Aan Petra de lastige taak als eerste een keuze maken uit een van de drie hoofdprijzen. De inzendtermijn voor de fotowedstrijd eindigde zaterdag 16 juni om 12 uur ‘s nachts. De uitslag werd bepaald door de leden van IkVader. Zij konden een cijfer van 1 t/m 10 geven aan de ingezonden foto’s. In totaal brachten de leden 3039 stemmen uit op de 261 foto’s die waren ingestuurd. De aldus tot stand gekomen uitslag is gecorrigeerd op ongeoorloofd gebruik. Aldus ontstond de ranking van de 25 prijswinnaars. Van harte gefeliciteerd, bedankt voor de prachtige foto’s en de stemmen!

Share

Eindelijk, daar is-ie dan, vers van de pers: Peutermanagement voor Mannen, de opvolger van Babymanagement voor Mannen, waarvan al meer dan 40.000 exemplaren zijn verkocht. In dit 368 pagina’s dikke, van talloze illustraties voorziene handboek neemt Henk Hanssen je mee naar de magische wereld van de een- tot en met vierjarigen, die cruciale peuterfase die zo …

Share