Wat voor vader wil ik zijn?

Niet schrikken: vader worden is de grootste verandering van je leven. Groter dan de dag waarop je uit huis ging, groter dan je eerste baan, je eerste auto, je eerste seksuele ervaring…

Oergebeurtenis
Je eerste kind is een oergebeurtenis die je emotioneel, financieel, fysiek en spiritueel zal beïnvloeden. Voor je vrouw is verandering een vertrouwd gegeven: haar lichaam vloeit maandelijks van eb naar vloed, dezer dagen ziet zij haar lijf uitdijen tot ongekende proporties en straks, rond de menopauze, ondergaat zij wederom een gedaanteverwisseling. Voor ons komt verandering schoksgewijs. Volgens de Amerikaanse psycholoog Erik Erikson – de peetvader van de levenslooppsychologie – wordt elke nieuwe fase voorafgegaan door een crisis. Een cruciaal moment waarop het individu kwetsbaar is en juist dan een beslissing neemt die tot goede of slechte situaties leidt, maar in elk geval de toekomst verandert. De dood van een dierbare, een verhuizing, een vaste baan en de geboorte van je eerste kind, zijn zulke momenten.

‘Marker events’
Deze marker events, zoals psychologen ze noemen, rukken je even uit je bestaan los en geven je de kans je eigen situatie te analyseren. Vaak dringt pas ná een dergelijk life event door wat de werkelijke betekenis is van de verandering. Soms reageren we daar geschrokken op, met als klassiek voorbeeld de vader die na de geboorte de benen neemt. In de VS hebben ze trouwens een mooi woord voor vaders-op-de-vlucht: deadbeat dads. Als je dit etiket eenmaal op je hoofd hebt, ben je daar vogelvrij. Je gegevens belanden in een landelijke database, beheerd door staatsinstanties, die jouw naam laat oplichten zodra je belasting betaalt of je paspoort laat vernieuwen. Ook kun je worden getraceerd door professionele premiejagers die je vrouw in de arm heeft genomen.

Persoonlijk Vaderschaps Plan
Om te voorkomen dat je de deadbeat dads achterna gaat, is het verstandig je voor te bereiden. Daartoe heeft IkVader een instrument ontwikkeld, het Persoonlijk Vaderschaps Plan (PVP). Het PVP is een soort APK om te kijken hoe jij ervoor staat. De workshops die IkVader voor aanstaande vaders verzorgt, beginnen altijd met het PVP. Voor de meeste een eye-opener om stil te staan bij vragen die wel bij hen opkomen, maar waarvoor ze te weinig tijd inruimen.

visie op vaderschapVisie op vaderschap
Op de vraag “waarom wil je vader worden?” brommen de meeste mannen iets in de trant van “Het overkwam me.” Ook uit onderzoek blijkt dat er weinig mannen zijn die zich, met dezelfde ambitie waarmee ze banen, auto’s en vrouwen willen veroveren, op het vaderschap storten. Vrouwen willen een kind, mannen krijgen een kind in de schoot geworpen. De worp overkomt ons. En dus zijn we niet gewend – of getraind – een scenario uit de kast te pakken waarin staat te lezen hoe ons leven als vader eruit zou kunnen zien. We hebben geen idee… In het boek, The 7 Habits of Highly Effective Families van de Amerikaanse managementgoeroe Stephen Covey, vergelijkt de auteur – en vader van negen kinderen – het gezinsleven met een rampvlucht die op het nippertje goed afloopt. ‘Het maakt geen verschil of we op koers liggen of dat onze familie een puinhoop is. Het gaat om de visie.’ Het klinkt wat Amerikaans-hoogdravend, maar toch is het een nuttig idee om een visie op je vaderschap op papier te zetten. Het gaat immers om de grootste verandering uit je leven… Kortom, stel je voor dat jouw rustig op koers liggende vliegtuig plotseling in een rampvliegtuig veranderd. Een motor valt uit, storm op komst, automatische piloot valt uit. Grijp die stuurknuppel beet en stippel een koers uit!

Meer weten? Lees Zwangerschapsmanagement voor Mannen!
Ben jij aanstaand vader en wil je echt voorbereid aan de start verschijnen? Lees dan Zwangerschapsmanagement voor Mannen, geschreven door Lonneke Kranendonk en Henk Hanssen, oprichter van IkVader.nl en schrijver van de bestseller BabyManagement. Hoe overleef je de pufles? Hoe ga je om met haar nesteldrang? En: hoe houd je de kosten in de klauwen? Met deze 376 pagina’s dikke, rijk geïllustreerde gids, navigeer je probleemloos over de hormonale achtbaan. Het boek kost € 19,95, inclusief fraaie Supervader-poster. Je kunt het hier bestellen. Binnen twee dagen in huis! ‘Een gids die jouw vragen beantwoordt en je emoties een plek geeft,’ aldus Ouders van Nu.