Het achtste vinkje: het vaderschap

Joris Luyendijk is een bekwaam journalist, zonder meer. Toch heeft hij iets over het hoofd gezien bij zijn nieuwe boek over de zeven vinkjes. Namelijk de wonderlijke effecten van het achtste vinkje, het vaderschap.

Privileges bezorgd door de Gorillakoerier
Ook in deze hectische tijden slaagt Joris Luyendijk er opnieuw in talk of the town te worden. Na Het zijn net mensen (2006) waarin hij de verslaggeving over het Midden-Oosten fileerde en Dit kan niet waar zijn (2015) waarin hij de machinaties van de financiële wereld blootlegde, heeft Luyendijk nu zijn eigen soort langs de meetlat gelegd. Aldus lichaam en geest nalopend telde de ijverige journalist/antropoloog zeven vinkjes die tezamen zijn succes verklaren. Hij is een man (1), hetero (2), wit (3), heeft minstens één in Nederland geboren ouder (4), heeft minstens één hoopopgeleide of welgestelde ouder (5), heeft vwo of gymnasium (6) en een diploma van de universiteit (7). In De zeven vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas spelen legt hij uit hoe deze privileges ervoor zorgen dat alle ingrediënten van een zorgeloos bestaan voor een habbekrats door de Gorillakoerier worden thuisbezorgd. Een goed inkomen, een fraaie twee-onder-een-kapper aan een lommerrijke laan, een fijn vriendennetwerk dat elkaar de kansen gunt: voor witte, ABN sprekende mannen met hersens en een paar centen is het leven een eindeloze archipel van mogelijkheden.

Foto: Daniel Smyth, Unsplash.

Als het om de centen gaat, maken kinderen de man
In zijn ijver is Luyendijk echter een vinkje vergeten, het vaderschap. Het vaderschap legt een man namelijk geen windeieren. Het vaderschap is zelfs doorslaggevend voor zijn inkomen. Een paar jaar geleden onderzochten twee sociologen van de universiteit van Bielefeld het effect van het vaderschap op het salaris van mannen. En wat blijkt? Als het om de centen gaat, maken kinderen de man. Want, hoe meer kinderen een man heeft, hoe hoger het salaris is dat hij verdient: per minderjarig kind stijgt het salaris met ongeveer drie procent. Dit effect wordt nog sterker naarmate de man in kwestie hoger opgeleid is. Het achtste vinkje is een ware  vinkjeskatalysator. Zo is het loon van een man met één kind én een academische titel vier procent hoger dan dat van een even oude, even hoog opgeleide man zonder kinderen. En dit verschil stijgt met een tweede kind naar zes procent.

Foto: Vanessa, Unsplash.

Vaderschap maakt een einde aan jobhoppen
Denk niet dat het hier om een flutonderzoekje van een paar persgeile researchers gaat. De studie is met Deutsche Gründlichheit uitgevoerd onder 5699 mannen in loondienst én, de resultaten komen overeen eerdere bevindingen uit vooral Amerikaanse onderzoek. Waaróm vaders meer verdienen? De sociologen noemen de volgende redenen: vaders werken harder (‘Intensivierung beruflichen Anstrengungen’) en stippelen bewuster een carrièrepad uit (‘ausgeprägteren Karriere-entwicklung’). Vaderschap maakt een einde aan jobhoppen en dat wordt gewaardeerd door de werkgevers: de studies laten zien dat loonsverhogingen meestal worden binnengehaald bij hetzelfde bedrijf. Met andere woorden, heren, éénvinkers, drievinkers en zevenvinkers, gaat heen, vermenigvuldigt u en scoor dat vadervinkje! Dít voorrecht is voor iedere man weggelegd.