Het achtste vinkje: het vaderschap


Joris Luyendijk is een bekwaam journalist, zonder meer. Toch heeft hij iets over het hoofd gezien bij zijn nieuwe boek over de zeven vinkjes. Namelijk de wonderlijke effecten van het achtste vinkje, het vaderschap.

Privileges bezorgd door de Gorillakoerier
Ook in deze hectische tijden slaagt Joris Luyendijk er opnieuw in talk of the town te worden. Na Het zijn net mensen (2006) waarin hij de verslaggeving over het Midden-Oosten fileerde en Dit kan niet waar zijn (2015) waarin hij de machinaties van de financiële wereld blootlegde, heeft Luyendijk nu zijn eigen soort langs de meetlat gelegd. Aldus lichaam en geest nalopend telde de ijverige journalist/antropoloog zeven vinkjes die tezamen zijn succes verklaren. Hij is een man (1), hetero (2), wit (3), heeft minstens één in Nederland geboren ouder (4), heeft minstens één hoopopgeleide of welgestelde ouder (5), heeft vwo of gymnasium (6) en een diploma van de universiteit (7). In De zeven vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas spelen legt hij uit hoe deze privileges ervoor zorgen dat alle ingrediënten van een zorgeloos bestaan voor een habbekrats door de Gorillakoerier worden thuisbezorgd. Een goed inkomen, een fraaie twee-onder-een-kapper aan een lommerrijke laan, een fijn vriendennetwerk dat elkaar de kansen gunt: voor witte, ABN sprekende mannen met hersens en een paar centen is het leven een eindeloze archipel van mogelijkheden.

Foto: Daniel Smyth, Unsplash.

Als het om de centen gaat, maken kinderen de man
In zijn ijver is Luyendijk echter een vinkje vergeten, het vaderschap. Het vaderschap legt een man namelijk geen windeieren. Het vaderschap is zelfs doorslaggevend voor zijn inkomen. Een paar jaar geleden onderzochten twee sociologen van de universiteit van Bielefeld het effect van het vaderschap op het salaris van mannen. En wat blijkt? Als het om de centen gaat, maken kinderen de man. Want, hoe meer kinderen een man heeft, hoe hoger het salaris is dat hij verdient: per minderjarig kind stijgt het salaris met ongeveer drie procent. Dit effect wordt nog sterker naarmate de man in kwestie hoger opgeleid is. Het achtste vinkje is een ware  vinkjeskatalysator. Zo is het loon van een man met één kind én een academische titel vier procent hoger dan dat van een even oude, even hoog opgeleide man zonder kinderen. En dit verschil stijgt met een tweede kind naar zes procent.

Foto: Vanessa, Unsplash.

Vaderschap maakt een einde aan jobhoppen
Denk niet dat het hier om een flutonderzoekje van een paar persgeile researchers gaat. De studie is met Deutsche Gründlichheit uitgevoerd onder 5699 mannen in loondienst én, de resultaten komen overeen eerdere bevindingen uit vooral Amerikaanse onderzoek. Waaróm vaders meer verdienen? De sociologen noemen de volgende redenen: vaders werken harder (‘Intensivierung beruflichen Anstrengungen’) en stippelen bewuster een carrièrepad uit (‘ausgeprägteren Karriere-entwicklung’). Vaderschap maakt een einde aan jobhoppen en dat wordt gewaardeerd door de werkgevers: de studies laten zien dat loonsverhogingen meestal worden binnengehaald bij hetzelfde bedrijf. Met andere woorden, heren, éénvinkers, drievinkers en zevenvinkers, gaat heen, vermenigvuldigt u en scoor dat vadervinkje! Dít voorrecht is voor iedere man weggelegd.

Vorige Moet ik mijn kind laten vaccineren?
Volgende Daverende drillbeats en mislukte mangopannenkoeken

Ook interessant

De grote dagbladen nemen het persbericht zo maar over. Met enige variatie in de koppen boven het artikel. Samengevat luidt het nieuws: ‘Vaders weigeren kinderalimentatie te betalen.’ Zielige vrouwen en kinderen (“gezinnen”) kunnen financieel niet meer rondkomen. Waarom veel vaders niet betalen? Nou daar gaat ie dan. Zonder claim op volledigheid.

 

Share

Terwijl minister Rouvoet zijn dure centra’s voor Jeugd en Gezin aan het uitventen is, werkt het kabinet aan een digitale takeover: het elektronisch kinddossier. Vanaf volgend jaar heeft elke hulpverlener toegang tot een digitaal dossier. Hierin zit alle relevante informatie over ieder kind dat in Nederland geboren wordt. Helemaal onomstreden is het kinddossier echter niet: boze tongen waarschuwen voor een ‘Big Brother effect’. Is die vrees terecht?

Share

Half vier ‘s nachts. IJsbrand slobbert een flesje leeg. Opeens klinkt er luid gezang. ‘Zie ginds komt de stoomboot…’ Het is Rosa die in haar waakslaap een Sint-lied aanheft. Vorige week vrijdag, één dag voordat Sint in het land zou arriveren, liep ik met haar het schoolplein op. ‘Ik ben zo blij dat Sinterklaas komt,’ …

Share

Op deze de C4 Picasso geflankeerd door het doorsnee gezin (?!)

De Citroën C4 Picasso is eerder deze maand verkozen tot Gezinsauto van het Jaar 2008 en is de tiende winnaar van deze prestigieuze verkiezing. Beide andere finalisten, de Seat Altea XL en Kia Carens, eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Share

IkVader Boeken, de imprint die uitgeverij Van Gennep in 2003 startte met de website IkVader.nl gaat verder als zelfstandige uitgeverij.

Share

Terwijl wij doorwerken alsof er niets aan de hand is, zijn er steeds meer mensen die zich zorgen over ons maken. Over ons? Nou ja, over ons als verschijnsel, over ons als MAN. In de VS is nu zelfs een vrouw opgestaan die meent dat mannen ‘gered’ moeten worden. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share