Minister moet positie zelfstandige zwangere vrouwen verbeteren


zwangere zelfstandige vrouwMinister De Geus van Sociale Zaken moet snel zorgen voor betaald zwangerschapsverlof voor vrouwen die zelfstandig werken. Sinds in 2004 de Wet Arbeidsongeschiktheidverzekering Zelfstandigen (WAZ) is afgeschaft, moeten zwangere freelancers en ondernemers hun verlof zelf betalen, in tegenstelling tot vrouwen in loondienst. Volgens een advies van de Commissie Gelijke Behandeling is dit niet terecht en zelfs discriminerend.

Geen vetpot
Tot voor kort kregen zwangere zelfstandigen tijdens hun verlofperiode een uitkering ter hoogte van 100 procent van het minimumloon. Ook al geen vetpot, maar in elk geval iets. Elk jaar maakten vijfduizend vrouwen gebruik van deze regeling. Maar, sinds de WAZ is afgeschaft dienen zwangere zelfstandigen zich zelf te verzekeren via particuliere verzekeringsmaatschappijen.

Wijze senatoren
De Tweede Kamer ging met deze regeling akkoord, de Eerste Kamer echter niet. De wijze senatoren meenden dat de regeling in strijd zou kunnen zijn met het Europese recht en vroeg de minister de zaak goed te laten onderzoeken. Hierop legde De Geus de kwestie voor aan de Commissie Gelijke Behandeling die gisteren haar advies publiceerde. De commissie roept de minister op om tijdens de zwangerschaps- en bevallingsperiode van zelfstandigen zorg te dragen voor een ‘adequate uitkering, dat wil zeggen zonder uitsluiting, wachttijden en premieverhoging’.

Proces
De FNV en het Clara Wichmann instituut zijn ook actief op dit gebied. Zij stapten eind 2005 naar de rechter om de ongelijke rechtspositie van zwangere zelfstandigen aan te vechten. Of zelfstandigen die op dit moment zwanger zijn iets hebben aan de nieuwe adviezen is nog afwachten. Het minste waar zij recht op hebben is op een regeling die hen met terugwerkende kracht alsnog een uitkering biedt.

Vorige Hoe lang kan je zwangere vrouw blijven werken?
Volgende Sexbom Anna Nicole Smith zwanger

Ook interessant

Ben je bang dat het kind niet van jou is? Al rust er een taboe op dit onderwerp, toch is het een angst die veel voorkomt. De aanjager van dit gevoel is niet zozeer de gedachte aan die collega waar je vrouw al maanden zo dik mee is, de onrust komt voort uit het simpele feit dat jij geen echte zekerheid hebt…

Share

Le Crossover. Zo typeert Peugeot haar nieuwste automobiel. Crossover, zo noemen ze tegenwoordig auto’s die nergens anders op lijken. Na de publicatie van de eerste foto’s werd hij verfoeid om zijn uiterlijk, maar wij geven hem in de Gezinsautotest van deze maand een nieuwe kans: de Peugeot 3008.

Share

De kwaliteit van kinderzitjes wordt steeds beter. Dat blijkt uit de test van kinderzitjes die de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs heeft gedaan. Dit jaar zijn er 40 verschillende kinderzitjes uit alle gewichtsklassen onderzocht.

Share

mannenpil‘Nog over sterilisatie nagedacht, schat?’ Als het gezinnetje compleet is, verkondigt vrouwlief voorzichtig doch steeds nadrukkelijker de boodschap dat het nu jouw beurt om aan anti-conceptie te doen. Zij heeft jarenlang de pil geslikt en ook nog die bevallingen doorstaan – nou dan? Toegegeven, het is niet heel onredelijk om te lasten van de lusten te delen maar om nu dat zaakje dicht te laten knopen? Dus was onze hoop gevestigd op de mannenpil. Vergeefs, zo blijkt.

Share

jongen op kinderopvang‘Gras groeit slechter op arme grond!’ ‘Kippen agressiever in vol hok!’ Zomaar twee koppen die ook boven dit artikel hadden kunnen staan. Het is fijn dat kinderopvang in Nederland tegenwoordig onderwerp is van wetenschappelijk onderzoek, maar waarom moet dat leiden tot een poging de wedstrijd Open Deur Intrappen te winnen?

Share

Het was vorige week de ‘talk of the town’. Bij het Medisch Centrum Alkmaar zou mogelijk sperma van twee echtparen verwisseld zijn. Is het bewaren van een buisje sperma echt zo lastig? Je zou haast denken van wel: er zijn voorbeelden te over van reageerbuis-blunders door loslatende plakstickertjes, gebruikte pipetten en over-ijverige artsen.

Share