Minister moet positie zelfstandige zwangere vrouwen verbeteren


zwangere zelfstandige vrouwMinister De Geus van Sociale Zaken moet snel zorgen voor betaald zwangerschapsverlof voor vrouwen die zelfstandig werken. Sinds in 2004 de Wet Arbeidsongeschiktheidverzekering Zelfstandigen (WAZ) is afgeschaft, moeten zwangere freelancers en ondernemers hun verlof zelf betalen, in tegenstelling tot vrouwen in loondienst. Volgens een advies van de Commissie Gelijke Behandeling is dit niet terecht en zelfs discriminerend.

Geen vetpot
Tot voor kort kregen zwangere zelfstandigen tijdens hun verlofperiode een uitkering ter hoogte van 100 procent van het minimumloon. Ook al geen vetpot, maar in elk geval iets. Elk jaar maakten vijfduizend vrouwen gebruik van deze regeling. Maar, sinds de WAZ is afgeschaft dienen zwangere zelfstandigen zich zelf te verzekeren via particuliere verzekeringsmaatschappijen.

Wijze senatoren
De Tweede Kamer ging met deze regeling akkoord, de Eerste Kamer echter niet. De wijze senatoren meenden dat de regeling in strijd zou kunnen zijn met het Europese recht en vroeg de minister de zaak goed te laten onderzoeken. Hierop legde De Geus de kwestie voor aan de Commissie Gelijke Behandeling die gisteren haar advies publiceerde. De commissie roept de minister op om tijdens de zwangerschaps- en bevallingsperiode van zelfstandigen zorg te dragen voor een ‘adequate uitkering, dat wil zeggen zonder uitsluiting, wachttijden en premieverhoging’.

Proces
De FNV en het Clara Wichmann instituut zijn ook actief op dit gebied. Zij stapten eind 2005 naar de rechter om de ongelijke rechtspositie van zwangere zelfstandigen aan te vechten. Of zelfstandigen die op dit moment zwanger zijn iets hebben aan de nieuwe adviezen is nog afwachten. Het minste waar zij recht op hebben is op een regeling die hen met terugwerkende kracht alsnog een uitkering biedt.

Vorige Hoe lang kan je zwangere vrouw blijven werken?
Volgende Sexbom Anna Nicole Smith zwanger

Ook interessant

Moeders hebben gevoel voor baby’s, maar mannen hebben er ook verstand van. Dit bewijst een stel studenten van de Fontys Hogeschool uit Eindhoven. Zij ontwikkelden een revolutionaire babyfles met een thermische inktsticker die automatisch aangeeft wanneer de melk op temperatuur is. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Tien en een half jaar ben ik nu verloskundige. Inderdaad één van de weinige mannelijke verloskundigen (slechts 2 procent van alle verloskundigen is man wat neerkomt op 40 collega’s). Een mooi moment om even terug te kijken. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

 
Vergeet de boob-job. Harvard-professoren zijn er in geslaagd in de neus van vrouwen iets te versleutelen waardoor ingedutte dames veranderen in wellustige sexmonsters. Weliswaar is de truc vooralsnog alleen op muizen toegepast maar dat is een kwestie van tijd. Check dit filmpje: zien is geloven!

Share

De NASA mag dan tegenwoordig wel het ene na het ruimteschip afdanken, Skoda bewandelt de omgekeerde weg. De Tsjechische autofabrikant bouwde van de toch al niet kleine Superb sedan een stationwagon. IkVader.nl bekeek hoeveel ruimte dat wel niet oplevert. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

After shave, een fles whisky, een beschilderde presse papier – het kan me allemaal gestolen worden. Wat is Vaderdag anders dan genieten van een moment waarop je kinderen met elkaar spelen? Bij een strandje aan Spiegelplas bij Nederhorst ten Berg nam ik deze week vast een voorproefje – want eigenlijk is het iedere dag Vaderdag. …

Share

 

Sexsites bezoeken? Nee, daar doen we niet aan. Maar intussen… Uit een onderzoek van Pornography Statics 2007 blijkt dat de jaaromzet in de adult-industrie intussen goed is voor bijna 100 miljard dollar. En wie bij Google Adwords wil scoren op trefwoorden als sex en webcamsex mag 4 euro per klik betalen. Maar, vanaf welke pc kijken we naar erotische sites? Vanaf het werk? Da’s tricky tegenwoordig, denk aan Tonino. Thuis dan maar? Ook riskant. Maar zie, een stel attente Amerikanen bedacht dat het de hoogste tijd was voor een laptop die vaders in staat stelt om, omringd door zijn gezinsleden, digitale dames te bezoeken. Zij ontwikkelden de ‘Sextop 2000’ schootcomputer. In deze overtuigende commercial, uit het najaar van 2006, figureert het prototype van de laptop. Voor zover ons bekend, is er nog geen computerfabrikant die het aandurft het apparaat in massaproductie te nemen.  

Share