Minister moet positie zelfstandige zwangere vrouwen verbeteren


zwangere zelfstandige vrouwMinister De Geus van Sociale Zaken moet snel zorgen voor betaald zwangerschapsverlof voor vrouwen die zelfstandig werken. Sinds in 2004 de Wet Arbeidsongeschiktheidverzekering Zelfstandigen (WAZ) is afgeschaft, moeten zwangere freelancers en ondernemers hun verlof zelf betalen, in tegenstelling tot vrouwen in loondienst. Volgens een advies van de Commissie Gelijke Behandeling is dit niet terecht en zelfs discriminerend.

Geen vetpot
Tot voor kort kregen zwangere zelfstandigen tijdens hun verlofperiode een uitkering ter hoogte van 100 procent van het minimumloon. Ook al geen vetpot, maar in elk geval iets. Elk jaar maakten vijfduizend vrouwen gebruik van deze regeling. Maar, sinds de WAZ is afgeschaft dienen zwangere zelfstandigen zich zelf te verzekeren via particuliere verzekeringsmaatschappijen.

Wijze senatoren
De Tweede Kamer ging met deze regeling akkoord, de Eerste Kamer echter niet. De wijze senatoren meenden dat de regeling in strijd zou kunnen zijn met het Europese recht en vroeg de minister de zaak goed te laten onderzoeken. Hierop legde De Geus de kwestie voor aan de Commissie Gelijke Behandeling die gisteren haar advies publiceerde. De commissie roept de minister op om tijdens de zwangerschaps- en bevallingsperiode van zelfstandigen zorg te dragen voor een ‘adequate uitkering, dat wil zeggen zonder uitsluiting, wachttijden en premieverhoging’.

Proces
De FNV en het Clara Wichmann instituut zijn ook actief op dit gebied. Zij stapten eind 2005 naar de rechter om de ongelijke rechtspositie van zwangere zelfstandigen aan te vechten. Of zelfstandigen die op dit moment zwanger zijn iets hebben aan de nieuwe adviezen is nog afwachten. Het minste waar zij recht op hebben is op een regeling die hen met terugwerkende kracht alsnog een uitkering biedt.

Vorige Hoe lang kan je zwangere vrouw blijven werken?
Volgende Sexbom Anna Nicole Smith zwanger

Ook interessant

Het Avro-programma ‘Help, ik word vader’ met Tooske Breugem is meer iets voor in de jaren ’50. Dat vindt Henk Hanssen, die diverse boeken over het vaderschap heeft geschreven. Volgens Hanssen moet het programma aantonen dat vaders er in de opvoeding niets van bakken. "Misschien dat dit format in 1953 succes had gehad, maar in 2005 is het volstrekt achterhaald."

Share

De loverboy is de nachtmerrie voor vaders van jonge meiden. Niet ten onrechte. Volgens Justitie neemt het aantal slachtoffers van deze vleiende pooiers nog steeds toe. Met de productie Liefde is kouder dan de dood, die deze week in première is gegaan, probeert de Amsterdamse theatergroep Rzpkt de meiden wakker te schudden. Liefde is kouder dan de dood is een parallelvertelling van twee jongens en twee meisjes. De meisjes belanden in de prostitutie door toedoen van de loverboys.

Share

Scènes als deze behoren tot de klassiekers in het vader-zoon genre: vader Soldaat komt thuis, gaat onverwacht naar de basisschool van zijn zoon om het knulletje te verrassen. En de camera was er natuurlijk bij. Wat je verder ook vindt van de Amerikaanse politiek in Irak, dit filmpje is een tranentrekker die je niet mag missen. ‘Tissues bij de hand houden,’ waarschuwt de presentatrice vooraf.

Share

Het is bijna zomer maar toch ligt er een arctische ijslaag over ons land. Al jaren, al decennia. De zon kan branden zo fel hij wil, het pakijs van de status quo blijft onbeweeglijk op de polder drukken. Af en toe kraakt er wat, soms lijkt het vaderland waarachtig even open te scheuren. Als de …

Share

Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI DRF

Het gelijk van de achterkant

 

Jarenlang moest het hoofd van het gezin wachten op de stationwagon-versie van de Volkswagen Golf V, maar nu is-ie er dan eindelijk. Was het dat wachten allemaal waard? Heeft Volkswagen gelijk met het uitbrengen van Golf-met-achterkant?

Share

cito-200x150Op de basisschool worden kinderen getest aan de hand van de CITO-toets. Is je kind in groep 8 aangeland, dan is de uitkomst van de CITO zelfs beslissend voor het vervolgonderwijs van je kind – wordt het HAVO, VWO of VMBO? Volgens sommige critici wordt het belang van de CITO zwaar overschat en is er zelfs sprake van een CITO-terreur. CITO heeft intussen een toets voor ouders ontwikkeld om meer begrip te kweken voor haar methoden.

Share