Werken van 9 tot 3


werkende moederJe bent vader (anders zou je dit nu waarschijnlijk niet lezen). En jij hebt een drukke baan. Je partner echter ook. Jullie staan elke morgen vroeg op, kleden de kinderen aan, brengen ze en halen ze. Een van jullie kookt. En iemand moet nog het huishouden doen. Kortom: jij en je partner hebben het er maar druk mee. Maar dat hoeft nu gelukkig niet langer: Vivienne Westerhoudt introduceert de 9 tot 3 baan voor mama’s!

Het bekende verhaal
Ouders worstelen tegenwoordig maar al te vaak met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Als er geen passende kinderopvang kan worden gevonden is een van de partners (meestal de moeder) al snel geneigd zijn of haar baan op te geven. Op deze manier gaat er heel wat potentieel verloren. Veel hoogopgeleide vrouwen nemen niet deel aan het arbeidsproces, maar trekken zich noodgedwongen terug. Jammer eigenlijk! Dat vond ook de initiatiefneemster Vivienne Westerhoudt. Op moederdag 2004 richtte zij, zelf hoogopgeleid en moeder van twee kinderen, het initiatief ‘9 tot 5 baan’ op.

Slimme moeders
Mamas.nl, het interactieve platvorm voor de eigentijdse moeder tussen de 30 en 50 bemiddelt tussen moeders die graag willen (blijven) werken en werkgevers.Uitgaanspunt is het volgende: Door alleen tijdens schooltijden te werken, zijn ouders met schoolgaande kinderen verlost van het zoeken naar een opvang. Ze hebben meer tijd voor hun kinderen en dagelijkse bezigheden. Dat hoeft volgens Vievienne niet ten koste van de werkgever te gaan. In tegendeel: Iemand die minder uren maakt, hoef je immers ook minder te betalen. Daarnaast zeggen vast werktijden van 9 tot 5 niets over de kwaliteit of de hoeveelhied werk die de werknemer verzet.

Onderzoek en resultaat
Samhoud is een adviesbureau dat zich richt op de mensen binnen organisaties. Zo houdt Samhoud elk jaar verschillende onderzoeken naar de houding en mening van werknemers uit en adviseert aan hand hiervan de bedrijven. In 2005 komt het rapport van plezier& prestatie uit. Het is algemeen bekend dat plezier in je werk ook zal leiden tot hogere prestatie. Maar hoe ontstaat dit plezier nou? Welke factoren maken werk leuk? Het rapport geeft hierop antwoord en noemt o.a. openheid, bevestiging en waardering maar ook vrijheden, zoals flexibele arbeidstijden, eigen indeling en verantwoordelijkheid. Conclusie: Meer vrijheid, meer plezier. Meer plezier, betere prestaties. Eind goed, als goed. Op deze manier zijn beide, werknemer maar ook werkgever, beter af. Eigenlijk gek dat niet meer mensen gebruik maken van de 9 tot 3 dagen! Vivienne: ‘Tot nu toe heb ik mij vooral op moeders gericht’. Dus, mannen van Nederland. Heb je een vrouw die graag weer aan de slag zou willen? Of heb je een drukwerkende vrouw die juist wat meer tijd voor de kinderen zou kunnen gebruiken? Kijk dan eens op de site van Vivienne. Want: ‘ook vaders kunnen hier zeker hun voordeel mee doen’, aldus Vivienne. En wie weet, misschien is zo’n baan ook wel iets voor jou?!

Vorige Onderzoek: kinderwens gaat voor alles!
Volgende Heb jij een IJsbrand gekend?

Ook interessant

We worden geacht een gat in de lucht te springen, de camera te grijpen en ons kroost te fotograferen. Maar, niet elke vader is even blij met een baby. Dat moeders aan postnatale depressie kunnen lijden, is bekend. De Amerikaanse schrijver Michael Lewis vond het hoog tijd dat er ook aandacht komt voor babyblues bij …

Share

Overheidsambtenaren, geholpen door cultureel correcte organisaties als SIRE, zien de man als te bot of te machtsbelust om in te schikken. Daarmee wordt de werkelijkheid geweld aan gedaan.De spotjes die de Stichting Ideële Reclame (SIRE) uitzendt over huiselijk geweld suggereren dat vaders daar steeds de daders van zijn. Maar is dit wel juist? vraagt criticus …

Share

De Stichting Ideële Reclame (SIRE), de club van de even beroemde als beruchte campagne over vaders die alleen op zondag het vlees snijden, heeft een nieuwe doelgroep ontdekt. Kinderen die worden gepest! Op het net en via SMS schijnen kinderen elkaar naar het leven te staan. Daarom begint SIRE vandaag met een campagne.

Share

Kind op komst en geen tijd om al dat voorbereidende werk te doen? Als je in Engeland woont, is er nu een uitkomst. Onder het motto ‘Mum to be? No time free’ neemt de nieuwe firma Babyplanners je namelijk alles uit handen. Van kinderkamer inrichten en kleren kopen tot het aanschaffen van flessen, spenen en …

Share

We stoppen er oceanen van tijd, bakken met geld en minstens evenveel aandacht in. Maar loont die investering eigenlijk wel? Maken kinderen mannen gelukkig? Wie een paar weken geleden de krant opensloeg, las een klip en klaar antwoord op deze oervraag.  ‘Vaders zijn minder gelukkig dan mannen zonder kinderen,’ kopte Nu.nl bijvoorbeeld. Huh? Kun je …

Share

Rokende vaders opgelet! Over tien maanden moet je een nieuwe aansteker kopen! Hoezo? Welnu, na lange vergaderingen in Brussel en Straatsburg, heeft de Europese Commissie gisteren besloten dat aanstekers moeten worden voorzien van een kinderslot.

Share