Moedermaffia verliest greep op rechtspraak


moedermafiaDe moedermaffia heeft de rechterlijke macht nog altijd stevig in de tang maar zie, vorige maand durfden twee rechters voor het eerst op te treden tegen (gescheiden) moeders die met opzet hun kind bij hun ex weghouden. Hoewel de vaders in beide gevallen het ouderlijk gezag deelden, weigerden de dames, ondanks bemiddelingspogingen en dwangsommen, elke medewerking aan de omgang tussen vader en kind. Een van de vaders had zijn kinderen, een dochter van 13 en een zoon van 9, inmiddels zes jaar niet meer gezien. De rechters besloten deze kwesties nu eens niet door de vingers te zien ‘in het belang van het kind’. De beide moeders werden veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) taakstraf. Volgens voorvechters van vaderbelangen is er sprake van een ‘doorbraak.’

Gapend verschil
Dat er tussen het recht hebben en het recht krijgen een groot verschil gaapt, ondervinden jaarlijks tienduizenden vaders. Na een scheiding hebben zij recht op een omgangsregeling met hun kinderen maar in veel gevallen wordt deze omgang gefrustreerd of geheel geblokkeerd door hun ex. Met als gevolg dat het contact tussen vader en kind in rap tempo verslechtert. Van de 70.000 thuiswonende kinderen die jaarlijks te maken krijgen met een scheiding, verliest een kleine twintig procent elk contact met de vader.

Herziene wet
Deze week treedt de herziene wet voortgezet ouderschap na scheiding in werking, die eerder door de Tweede Kamer is aangenomen. De wet verplicht de ouders om bij de scheiding een ouderschapsplan op te stellen waarin gedetailleerde afspraken staan over de manier waarop de zorg na het uit elkaar gaan wordt gedeeld. De wet verplicht beide ouders ook het contact met de andere ouder te bevorderen. Of de nieuwe wet daadwerkelijk leidt tot een verbetering van de juridische positie van de vader, blijft afwachten. Maar het begin is er.

Vorige Vaders bepalen werklust kind
Volgende Vincent Duindam zoekt het hogerop

Ook interessant

Stel: je vrouw is zwanger en uitgerekend in de maand december. Maar als ze de bevalling weet uit te stellen tot tot januari, krijgen jullie 25.000 euro! Het lijkt op een wrang format uit de Talpa-koker, maar voor hoogzwangere Duitse dames is het bittere realiteit. Als gevolg van een wetswijziging krijgen ouders vanaf 1 januari 2007 het recht op betaald ouderschapsverlof. Daarom halen veel Duitse moeders alles uit Der Kast om het persen voor zich uit te schuiven.

Share

Ook de internettop in Tunis is deze week in de gulle greep van de Goedheiligman. Internetgoeroe Nicholas Negroponte, media tech prof bij het Amerikaanse MIT Media Lab, kwam met een briljant, concreet idee op de proppen: een goedkope, rugged laptop voor elk kind in de Derde Wereld.

Share

Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp heeft een geavanceerde techniek ontwikkeld die vrouwen in staat stelt tijdens de bevalling zelf hun pijn te bestrijden. In goed Nederland: de Patient Controlled Analgesia-methode, zeg maar PCA.

Share

Op 17 februari, volgende week woensdag, zwaaien de deuren van de Negenmaandenbeurs weer open. Om te voorkomen dat jij tijdens dit grootse evenement voor (aanstaande) ouders louter als pakezel wordt gebruikt, hebben wij een speciale speurtocht voor vaders uitgestippeld. De IkVader Route voert je langs 13 verschillende stands waar je telkens een vraag moet beantwoorden …

Share

Nog even en ook het openvouwen van een landkaart behoort tot een van de vele nostalgische genoegens waar de Efteling vermaard om is. Het sprookjespark mag dan door retrokoning Anton Pieck ontworpen zijn, de digitale revolutie snelt er niet aan voorbij. Een nieuwe app stelt bezoekers in staat in real time wachttijden te checken, naar attracties te …

Share

De vrouw die nog denkt dat zwangerschap háár exclusieve domein is, zit er flink naast. De tijd dat de man een enkele keer, schaamrood op de kaken, naar de zwangerschapsgymnastiek toogde, is voorbij. De drang om betrokken te zijn bij de zwangerschap is niet ongewoon. Zo kent een inheems volk het gebruik dat de man tijdens de weeën van zijn vrouw een paar van zijn kledingstukken geeft, in de overtuiging dat haar pijn zo aan hem wordt overgedragen.

Share