DadsUnited


qIn deze workshop gebruik ik voetbal als metafoor om met vaders in debat te gaan over opvoeding. Niet alleen omdat de naam direct duidelijk maakt dat de workshop nìet op vrouwen is gericht of omdat veel mannen geïnteresseerd zijn in voetbal, maar vooral omdat het voetbalspel diverse facetten bevat die zich naar opvoeding laten vertalen. Tijdens de workshop worden onderdelen van het voetbal uitgewerkt naar tips & trucs die bij het vadervak van pas komen, zoals bijvoorbeeld:

Overtuiging – Geloof in eigen kunnen is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om te slagen als voetballer én als vader. De voorbeelden van matig getalenteerde spelers die dankzij hun geloof en inzet toch het hoogste niveau wisten te bereiken, zijn talrijk. Hetzelfde geldt voor mannen die op een geloofwaardige manier hun vaderrol willen invullen. Welke gedachten houden hen tegen? En hoe stap je daar overheen? Wat is je betekenis als vader voor je opgroeiende kind?

Inzet – Inzet betekent uren maken. Op het trainingsveld, tijdens de wedstrijden én met je kind. Hoe pak je dat aan? Ben je alleen een betrokken vader wanneer je wekelijks een papadag opneemt? Hoe voer je met je vrouw en je werkgever gesprekken over flexibele werktijden?

wTeamgeest – Voetbal is bij uitstek een teamsport, hetzelfde geldt voor ouderschap. Je vormt niet alleen met je vrouw een team, ook andere ouders, juffen, meesters, kinderopvangbegeleiders, sportcoaches, oppassers spelen een belangrijke rol: ‘It takes a village to raise a child,’ zei Hillary Clinton al eens. Welke rol speel je als vader in dit team? Hoe bouw je aan een netwerk zonder te eindigen in een theekransjesnetwerk? En: hoe houd je de relatie met je belangrijkste teamspeler – je vrouw – boeiend en verrassend?

Discipline – Je vorige leven was een oceaan van vrijheid in vergelijking met je leven als vader waarin het kind als een los projectiel je agenda overhoop haalt. Hoe voorkom dat je blijft terugkijk op je vorige leven?

Competitie – Net als voetbalspelers moeten ook kinderen leren omgaan met winst en verlies. Hoe leer je hen om te gaan met teleurstellingen? En het plezier van winnen, van de ander verslaan?

Scoren – Je stopt aandacht, tijd en geld in je kind maar wat levert het eigenlijk op? Wanneer ‘scoor’ je als vader? Wordt je echt gelukkig van kinderen opvoeden?

‘DadsUnited’ in de praktijk
Het doel van een ‘DadsUnited’-workshop is vaders op te roepen hun ervaringen te delen en zich te laten inspireren. Het is een avond vol afwisseling en debat, korte, informatieve presentaties over het vaderschap worden gevolgd door discussies aan de hand van naar het vaderschap vertaalde stellingen uit de voetbalwereld. Wilt u een indruk van een DadsUnited-workshop? Klik hier voor een reportage van het Noordhollands Dagblad.

23Referenties
‘We hebben heel prettig samengewerkt met Henk Hanssen, wat heeft geresulteerd in een goedbezochte avond voor vaders bij voetbalvereniging Geel Zwart in ‘t Zand. Henk wist met droge humor een goede sfeer te creeëren. Zijn presentatie is zowel inhoudelijk verdiepend (hoe wordt door de diverse culturen en loop van de geschiedenis tegen het vaderschap aangekeken) als uitnodigend voor de vaders om onderling in gesprek te raken over hun rol als opvoeder (wat leert mijn kind van mij, en ik van mijn kind). De vaders die elkaar van de kantine of langs de lijn al kenden, hebben elkaar op een hele andere manier leren kennen. Dat is een grote meerwaarde van de aanpak van Dads United.’
Helma Brinkman, coördinator Centrum Jeugd en Gezin, Schagen

 

logo-kids-republic‘Tijdens het kids & family marketingcongres hield de conferentie van Henk Hanssen de aanwezige marketeers op een relevante en humoristische manier een spiegel voor: hoe voelen vaders zich bejegend in hun vaderrol, op welke manier worden ze maar als ‘halfvol’ beschouwd in de bestaande (marketing-) cultuur? Henk gaf in de eerste plaats een doorleefd verhaal vol hilarische situaties die de psychologie van de hedendaagse papa’s begrijpelijk maakt, gevolgd door een korte opsomming van de belangrijkste take-aways op het gebied van papa-marketing. Een van de leukste conferenties van het congres!’ Gerda van Damme, manager Kids-Republic.

 

negenmaandenbeurs1‘Scherp, gevat en inhoudelijk sterk, zo zou ik de publieke optredens van Henk Hanssen willen karakteriseren. Henk is al jarenlang vaste gast op de Negenmaandenbeurs, Nederlands grootste beurs voor aanstaande en jonge ouders. Tijdens de beurs treedt Henk geregeld op bij een debat, een workshop of een presentatie. Daarnaast geeft hij tal van interviews aan radio en tv. Hij slaat zich met veel flair door deze publieke optredens heen. Daarnaast bemant hij samen met zijn team een stand die telkens weer opvalt door een eigenzinnige uitstraling. Somt zet hij een heus trainingskamp voor aanstaande vaders neer, bij een volgende editie krijgen de vaders een geinige anti-stress behandeling.’ Nicole Tuitert, Product Manager Negenmaandenbeurs, Amsterdam RAI

 

444‘Hanssen draagt opgewekt uit dat het leuk kan zijn om je aandeel te nemen in de opvoeding en huishouden’
Opzij

 

655‘Hanssen behoort tot de 75 invloedrijkste mannen van Nederland. Middels zijn site IkVader.nl strijdt hij tegen de hedendaagse moedermaffia die het vaderschap dreigt te devalueren. Tevens auteur van no-nonsense vaderschapsboeken als ‘Babymanagement’, waarin onnuttig vrouwengeneuzel het aflegt tegen pragmatische vaderschapstips.’ Men’s Health

 

666‘In de afgelopen jaren heeft Henk Hanssen verschillende keren een bijdrage geleverd aan de opiniepagina’s van Trouw. We hebben hem leren kennen als een scherp debater die zijn argumenten aanstekelijk en grondig onderbouwd over het voetlicht weet te brengen.’ Wilma Kieskamp, chef Opiniepagina Trouw

 

dad-zuidoost‘Op 19 november 2013, internationale dag van de man, organiseerden wij (stadsdeel Zuidoost, Gemeente Amsterdam) de D.A.D. (dedicated active dad) conferentie. Dhr. Hanssen heeft een dynamische en informatieve lezing gegeven over vaderschap door de jaren heen. De lezing is zeer goed ontvangen en alle deelnemers waren erg tevreden. Dhr. Hanssen is een enthousiaste spreker die door middel van z’n interactieve presentatie de hele zaal meekrijgt.’ Midja Hooplot, senior beleidsmedewerker Zorg en Welzijn, stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost

 

Info
Wilt u meer weten over deze workshop? Neem contact op met Henk!