ochtendmisselijkheid zwangerschap

Eerste Hulp Bij Ochtendmisselijkheid

ochtendmisselijkheid zwangerschapAls jouw vrouw niet bij deze club hoort, hebben jullie mazzel. Ruim de helft van de zwangere vrouwen tobt in de eerste drie maanden van de zwangerschap met het verschijnsel ochtendziekte. Deze naam is bedrieglijk: je vrouw kan zich op elk uur van de dag misselijk voelen, kokhalzen en overgeven.

Hormonen
Onderzoek wijst uit dat de misselijkheid vooral toeslaat op de momenten waarop de zwangerschapshormonen in het bloed hun hoogste waarden bereiken. Ook een instabiele maag als gevolg van de veranderingen die haar lichaam ondergaat kan er mee te maken hebben. De verschijnselen treden meestal tijdens de ochtenduren op.

Wat kun jij doen?
Ochtendziekte verdwijnt meestal in de vierde maand. Maar zover is het nog lang niet. Daarom een aantal tips om je vrouw te helpen het leed te verminderen:

  • Zet een glas lauw water, wat crackers, een rijstwafel of een krentenbol naast het bed. Of breng ontbijt op bed, een kop thee met beschuit. Als ze bij het wakker worden direct iets eet en drinkt, neemt de misselijkheid af.
  • Let erop dat ze regelmatig eet (bijvoorbeeld een boterham of wat fruit tussen de maaltijden door).
  • Als de gewone maaltijden een probleem worden, stimuleer haar dan om vaker verspreid over de dag – elke twee of drie uur, als dat mogelijk is – iets lichts te eten. Bijvoorbeeld rijst of yoghurt, dat verdraagt ze beter als vette happen.
  • Wees er beducht op dat bepaalde etensluchtjes – en soms alleen al de aanblik van bepaald voedsel – haar misselijk kan maken. Sommige vrouwen kunnen slecht eieren en vlees verdragen. Ook kan het zijn dat ze opeens de geur van gebakken vlees of koffie niet meer kunnen uitstaan.
  • Moedig haar aan voldoende te drinken. Braken, maar ook koorts en een algemeen beroerd gevoel zorgen ervoor dat ze meer vocht verliest dan normaal. Ze zou minimaal anderhalve liter vocht per dag moeten drinken. Al het vocht dat ze binnenkrijgt is goed (soep, vruchtensap, thee, water), behalve koffie, dat heeft een uitdrogende werking. Mocht ze toch zin hebben in een bakkie, dan kan ze er bijvoorbeeld een extra glas water bij drinken.
  • Geen experimenten met kalebaskalk. Vooral vrouwen van Surinaamse of Afrikaanse afkomst nemen deze kalksoort om de ochtendmisselijkheid tegen te gaan. Bijna alle producten van deze kalksoort bevatten te veel lood. Hierdoor kunnen te hoge loodspiegels in het bloed van je vrouw ontstaat, met mogelijke schadelijk voor het ongeboren kind tot gevolg.
  • Uit de categorie baadt-het-niet-dan-schaadt-het-niet: gemberthee of vitamine B6 tabletten. Gember schijnt bij veel zwangere vrouwen te helpen tegen misselijkheid. Vitamine B6 ondersteunt de spijsvertering van bepaalde eiwitten die ochtendziekte kunnen veroorzaken. Natuurlijke bronnen van vitamine B6 zijn zilvervliesrijst, avocado’s, lever, vis en gevogelte.
  • Bedenk dat ze veel rust nodig heeft en moedig haar aan die uurtjes rust ook te pakken.
  • Als je vrouw helemaal geen voedsel of vocht binnen kan houden en daardoor veel gewicht verliest, raadpleeg dan de verloskundige of huisarts.

Meer weten? Lees Zwangerschapsmanagement voor Mannen!
Ben jij aanstaand vader en wil je echt voorbereid aan de start verschijnen? Lees dan Zwangerschapsmanagement voor Mannen, geschreven door Lonneke Kranendonk en Henk Hanssen, oprichter van IkVader.nl en schrijver van de bestseller BabyManagement. Hoe overleef je de pufles? Hoe ga je om met haar nesteldrang? En: hoe houd je de kosten in de klauwen? Met deze 376 pagina’s dikke, rijk geïllustreerde gids, navigeer je probleemloos over de hormonale achtbaan. Het boek kost € 19,95, inclusief fraaie Supervader-poster. Je kunt het hier bestellen. Binnen twee dagen in huis! ‘Een gids die jouw vragen beantwoordt en je emoties een plek geeft,’ aldus Ouders van Nu.