En we noemen hem

naamgeving kind 2Een ding is zeker: er móet straks iets op dat kaartje staan. En je kunt ook niet gaan stotteren als die ambtenaar je straks vraagt welke naam hij mag noteren. Dit zijn de tips & tricks om De Naam te vinden.

Vaderlijke privileges
Eeuwen- en eeuwenlang kregen kinderen volautomatisch de naam van hun vader. Maar sinds 1998 is ook in dit bastion van vaderlijke privileges een bres geslagen. Onder het motto ‘gelijke behandeling van vrouwen en mannen’ is het sindsdien mogelijk om het kind de achternaam van de moeder te geven. Gelukkig hebben wij nog wel vetorecht. Je vrouw kan dus niet in haar eentje besluiten dat ze haar achternaam aan het kind wil verbinden: de wet vereist dat de ouders het samen eens zijn. Dit kun je op twee manieren demonstreren: door samen aangifte te komen doen of door tijdens de zwangerschap bij de burgerlijke stand een akte van naamskeuze te laten opmaken. Kom jij alleen aangifte doen en is er geen akte opgemaakt, dan krijgt het kind jouw achternaam. Ook als jullie het niet eens zijn, gaat jouw naam voor. Maar let op: als je niet getrouwd bent, gelden er andere regels. Je kind krijgt dan de achternaam van de moeder tenzij jij het kind voor de geboorte hebt erkend en uit de akte van naamskeuze blijkt dat jullie de voorkeur geven aan jouw naam. Je mag trouwens maar één keer kiezen voor een achternaam. Alle volgende kinderen binnen het gezin krijgen dezelfde naam. Ongeveer 5 procent van alle geborenen krijgt de achternaam van de moeder.

naamgeving kindHet Voornamen-Debat
Het kan zich maanden voortslepen, zelfs tot in de dagen na de bevalling. Terwijl de buitenwereld zich druk maakt om politiek gekrakeel, woedt in jullie het huis Het Voornamen-Debat. Zo leid je de discussie in goede banen.

1. Stel jezelf de volgende vragen: Wil je een familielid vernoemen? Of een sportheld, filmacteur of favoriete muzikant? Wil je dat de voornaam iets zegt over je religieuze of etnische achtergrond? Wil je dat de voornaam een betekenis heeft?

2. Toets de namen die in je opborrelen aan onderstaande raadgevingen:
• Kies geen voornaam waarvan de laatste klank dezelfde is als de eerste klank van de achternaam (Johan Janssen).
• Is jouw achternaam kort, dan staat een lange voornaam beter. Andersom past een korte voornaam beter bij een lange achternaam.
• Heb je een veel voorkomende achternaam, geeft je kind dan een originele voornaam. Verlies de factor gebruiksgemak hierbij niet uit het oog.
• Heb je meerdere kinderen, kies dan voor elk kind verschillende initialen. Waak ervoor dat de combinatie van initialen geen dubbele betekenis krijgt of ongewenste associaties oproept. Als je na lang wikken en wegen je dochter de voornamen Katharina Ursula Theodora meegeeft, krijgt ze straks post met de aanhef ‘Aan mevr. K.U.T. van Dam’ en zal ze je eeuwig haten.
• Bedenk dat een naam een leven lang mee moet gaan.
Volgens onomastici, wetenschappers die de betekenis, de oorsprong en de verspreiding van namen onderzoeken, heeft de voornaam die een mens mee krijgt een grote invloed op zijn leven. Uit een onderzoek van Amerikaanse onomastici (het woord is afgeleid van het Griekse woord voor naam, ounouma) blijkt dat scholieren die David en Michael heten een punt hoger scoorden terwijl de kwaliteit van hun werk, de kids moesten een essay schrijven, niet beter was dan dat van Elmer en Hubert. Ook Karen en Lisa behaalden liefst anderhalf punt meer dan meiden die Bertha heetten. Conclusie: een voornaam wordt, door sommigen althans, onbewust opgevat als een indicatie van het IQ. Het is maar dat je het weet.

Meer weten? Lees Zwangerschapsmanagement voor Mannen!
Ben jij aanstaand vader en wil je echt voorbereid aan de start verschijnen? Lees dan Zwangerschapsmanagement voor Mannen, geschreven door Lonneke Kranendonk en Henk Hanssen, oprichter van IkVader.nl en schrijver van de bestseller BabyManagement. Hoe overleef je de pufles? Hoe ga je om met haar nesteldrang? En: hoe houd je de kosten in de klauwen? Met deze 376 pagina’s dikke, rijk geïllustreerde gids, navigeer je probleemloos over de hormonale achtbaan. Het boek kost € 19,95, inclusief fraaie Supervader-poster. Je kunt het hier bestellen. Binnen twee dagen in huis! ‘Een gids die jouw vragen beantwoordt en je emoties een plek geeft,’ aldus Ouders van Nu.