Nieuw boek: Pubermanagement voor mannen

Vers van de pers, mijn nieuwe boek, Pubermanagement voor mannen, een praktisch handboek om de uitdagingen van de puberteit mee aan te gaan. To-do lijstjes, actiepunten, stappenplannen, schema’s, illustraties en heel veel humor: Pubermanagement is speciaal ontwikkeld voor mannen die niet aan lezen toekomen maar wel die essentiële rol in het leven van hun puber willen spelen. Check it out!

Pubermanagement is een echt managementboek 
Pubermanagement voor Mannen
 is een managementboek pur sang. Ga maar na: het management van baby of peuter en zelfs van je zwangere vrouw, is peanuts vergeleken met het managen van je puber. Een puber is een kort lontje op pootjes. Een puber slaat terug – en vaak niet alleen met woorden. In een puber zijn alle persoonlijkheidstypen van de managementtraining samengeperst: je meest tevreden klant én de grootste klager, je meest meegaande medewerker én de compromisloze stakingsleider, je trouwe collega én de rat van de afdeling.

Pubermanagement: voortdurend schakelen tussen tegenstellingen
Pubermanagement
betekent dus voortdurend schakelen tussen tegenstellingen, tussen snel wisselende humeuren, tussen kansen en mislukkingen, het is non-stop crisismanagement met onvoorspelbaarheid als enige regelmaat. Ik durf te stellen: als je een puber kunt managen, kun je een airline door een pandemie navigeren, de Belastingdienst door de Toeslagenaffaire. Oké, tikje overdreven. Maar je catcht mijn drift. Pubermanagement is alweer het vierde managementboek dat ik voor vaders heb geschreven.

Babymanagement voor mannenMelkborsten zijn gevoelig
Als ik hem nog eens ontmoet, zal ik een mooie kruik Schiedamse jenever overhandigen aan William S. Pollack. Deze Amerikaanse psycholoog bracht me op het idee om de managementinsteek te kiezen. Net vader geworden, zat ik met de handen in het haar. In de boekhandel kwam ik alleen miezerige boekjes tegen met tips van het niveau ‘Denk erom vaders, laat die tepels met rust: melkborsten zijn gevoelig’ en ‘Winkelen? Laat de baby niet in je auto achter, zelfs niet voor eventjes’. Verontwaardigd door de lauwe toon en geprikkeld door de weeïge luiergeur die uit deze dundrukjes opsteeg, schreef ik Babymanagement voor mannen.

Babymanagement werd een bestseller
Praktische no-nonsense informatie. Geen mintgroene kleurtjes. Geen verkleinwoordjes. Geen ellenlange verhalen over hoe andere ouders de darmkrampjes en huilbuitjes van Emma, Daan, Fleur en Lars oplossen. Alleen need-to-know info, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, verpakt in bullets, schema’s, grafieken en humor. Babymanagement werd een bestseller. In Nederland zijn er meer dan 50.000 exemplaren van verkocht en het boek, dat telkens wordt geactualiseerd, loopt nog altijd goed. De managementbenadering scoorde ook internationaal. Het boek is vertaald in het Engels, Duits, Portugees en Chinees.

William Pollack

Thank you, William S. Pollack

William Pollack: creatieve visie
Een stevige schouderklop voor William S. Pollack dus. Dankzij déze uitspraak van hem kwam ik op de managementmetafoor. ‘Wat heeft een moderne man nodig om verder te komen in leven en werken?’ vroeg Pollack zich in een van zijn artikelen af. Om te beginnen ‘een creatieve visie,’ doceerde hij. En verder ‘emotionele flexibiliteit, het vermogen onafhankelijk beslissingen te nemen én de capaciteiten om met systemen, creatieve netwerken en teams te werken.’ Prima Willem, dacht ik, maar moeten we om al die capaciteiten te verwerven avond aan avond doorbrengen in achterafzaaltjes met coaches die vreselijk druk staan te doen voor digiborden en flipovers? Dan maar geen moderne man.

Managementkwaliteiten verwerf je via het vaderschap
Gelukkig wist deze Harvard-professor ook een simpele manier om deze essentiële gereedschappen op te doen: ‘Mijn adviespraktijk en onderzoek maken duidelijk dat mannen deze vaardigheden het beste verwerven en onder de knie krijgen via het vaderschap.’ Natuurlijk! 1 +1 = 2, de skills die je als vader verwerft komen je van pas op de werkvloer – en andersom. Omdat ik een gids miste die me door de nestdrangfase van mijn vriendin kon loodsen, schreef ik Zwangerschapsmanagement. Omdat ik per se een discussie wilde winnen van iemand die niet meer dan honderd woorden beheerst, bestudeerde ik het fenomeen peuter met Peutermanagement als gevolg. En nu dus Pubermanagement. Het begint warempel een waar oeuvre te worden. Pubermanagement is verkrijgbaar bij je boekhandel en in de shop van IkVader. Veel leesplezier!