Navigate / search

Oerpeuter opgegraven

moeder-aller-peuters

De moeder aller peuters is opgestaan uit een droge rivierbedding in Ethiopië. Selam heet ze. Een schattige naam, die ‘vrede’ betekent, voor een kleuter van drie miljoen jaar oud. Het skelet werd in december 2000 gevonden onder een laag zand bij de Awash-rivier in Ethiopië. Uit datering blijkt dat de botten toebehoorden aan een meisje dat 3,3 miljoen jaar geleden rond huppelde.

Bewaard door overstroming
Deze week maakte Selam haar come-back. Haar peetvader, de Ethiopische paleontoloog Zeresenay Alemseged presenteerde haar vol trots aan de wereld. Hij vermoedt dat het meisje destijds werd verrast door een overstroming waarbij ze onder het zand en de kiezels bedolven raakte – de reden waarom ze zo goed bewaard is gebleven.

Tandartsboor
Alleen al het opgraven en schoonmaken van de schedel kostte hem vijf jaar. Met een tandartsboor bevrijdde hij de beenderen laag voor laag van de dikke lagen aarde. Tenslotte kon Salem worden geidentificeerd als een Australopithecus afarensis, de chimpansee-achtige soort die vooraf ging aan de mens. Naar alle waarschijnlijkheid waren het deze Australopithecus-mensapen die zo’n 2,5 miljoen jaar geleden als eerste gereedschappen gingen gebruiken. De soort legde het uiteindelijk af tegen zijn opvolger, de Homo Erectus, waar de mens uit ontstond. Australopithecus-fossielen zijn sowieso zeldzaam maar een kinderskelet wordt vrijwel nooit gevonden. Wetenschappers hopen dat verdere studie van Salem veel meer duidelijk kan maken over de leefwijze van de oerkleuter en haar ouders.