wouter bos

Wouter Bos: papadag met huishoudhulp

wouter bosDe wijn was letterlijk niet te zuipen. Toen we naar de uitnodigend flonkende karaf rosé reikten, snelde een regie-assistente naar ons toe om het al geheven glas weer af te pakken. “Dit staat er voor de sier,” siste ze. Maar verder was het toch heel gezellig in Studio Pallazzina te Hilversum waar ik gisteren bij Catherine Keyl te gast was. Samen met Roel van der Wekken, capo van Huismannen.nl en Frank Meijer, uitgever van het blad Papa, vormde ik het vadertrio dat met Wouter Bos mocht babbelen over de positie van de Nederlandse vader.

Vader doet het op zijn eigen manier
‘Ja, hij doet het op zijn eigen manier en moeders zouden daar meer respect voor kunnen opbrengen.’ (Frank). ‘Het leven als fulltime huisman bevalt mij goed.’ (Roel). ‘Vijf jaar geleden greep een vader die informatie zocht mis in de boekhandel.’ (Ik). En zo vielen er nog wat ronkende quotes op te tekenen.

Wouter Bos: papadag met huishoudhulp
Bos vertelde op zijn beurt over zijn pappadag waarin hij tussen het kids verzorgen door blijft werken (‘Al maak ik als het moet de wc schoon’), ook omdat er in Huize Bos nu een huishoudster rondloopt. Piece a cake, Wouter! Aan het slot van de uitzending riep ik hem op zich, nu en straks, meer voor de (juridische) positie van vaders in te zetten. SP, Groen Links en VVD nemen initatieven op dit terrein, aan het PvdA-front valt een stilte zodra het woord vader valt. Worstelt de partij nog met het gedachtengoed van de Rooie Vrouwen die het gezin-met-vader ooit als kraamkamer van de mannelijke onderdrukking beschouwden?

Voorbeeld van Tony Blair
Afijn Wouter, zei ik, als de overheid wérkelijk streeft naar een grotere betrokkenheid van vaders, zou ze dan niet die heilloze tv-campagnes kunnen staken en daar Echt Beleid tegenover kunnen zetten? Laat je inspireren door Tony Blair die laatst aankondigde vaders drie maanden betaald kraamverlof te gaan geven! Bos leek er wel wat voor te voelen, al was het maar omdat hij een maand geleden net vader is geworden en dus wist hoe kort de twee dagen kraamverlof duren die de Nederlandse vader nu gegeven zijn. Hij kende het Britse plan niet, maar beloofde zich er in te gaan verdiepen. Daar houden we je aan, Wouter!