Moeten mannen gered worden?

Terwijl wij doorwerken alsof er niets aan de hand is, zijn er steeds meer mensen die zich zorgen over ons maken. Over ons? Nou ja, over ons als verschijnsel, over ons als MAN. In de VS is nu zelfs een vrouw opgestaan die meent dat mannen ‘gered’ moeten worden.

Talkshow
Kathleen Parker, aldaar een landelijk bekend columniste, rent van de ene talkshow naar de andere met haar nieuwe boek Save the males onder de arm. Het gaat haar dus niet om die walvissen maar om mannen. Want, betoogt Parker met veel schwung, mannen worden al dertig jaar lang beschuldigd van alles wat er fout gaat in de wereld en daar moet onderhand een eind aan komen. Eens?

kathleen parkerMegafoon
De kans dat wij allen met spandoek en megafoon achter Parker gaan aanhollen, is betrekkelijk gering maar toch heeft die dame wel een punt. Ze haalt verschillende onderzoeken aan die laten zien dat mannen in films en tv-series vrijwel altijd als zielige zeikerds worden afgeschilderd. Denk Al Bundy en zijn deplorabele collega’s. Verder maakt ze veel stampij over de, ook in Amerika, belabberde rechtspositie van vaders. ‘Waarom is het altijd baas in eigen buik?’ vraagt ze zich af. Waarom heeft een man helemaal nada te vertellen als een vrouw overweegt abortus te plegen? ‘Als ze ervoor kiest het kind te houden, krijgt hij de rekening,’ sneert Parker.

Huis zonder vader
30 tot 40 procent van de Amerikaanse kinderen slaapt in een huis zonder vader. En dat, treurt Parker, terwijl opgroeien zónder vader een betrouwbare indicator is voor een leven met een lager inkomen en, als gevolg daarvan, ligt allerlei ellende op de loer. De betekenis die vaders kunnen hebben voor hun kinderen, wordt nauwelijks onderkend, meent de journalste. Sterker nog, vader is een optie geworden, een add-on. Steeds meer ‘feministes’ vragen zich hardop af over mannen wel nodig zijn.

Zonen
Afijn, zo gaat ze nog een kleine tweehonderd pagina’s door. Save the males is een  toegankelijk geschreven boek dat de ‘erosie’ van het verschijnsel man scherp en doordacht attaqueert. ‘Mannen kunnen zichzelf wel verdedigen,’ stelt Parker. ‘Ik heb het boek vooral geschreven voor vrouwen die zich, net als ik, zorgen maken over hoe de wereld tegen hun zonen aankijkt.’