Hoe terecht is het geklaag over de bezuinigingen in de kinderopvang?


Kinderopvangbedrijven, ouderorganisaties en politici klagen steen & been over de nieuwe bezuinigingen in de kinderopvang. Maar, volgens een tot op heden onderbelicht gebleven rapport kan er nog minstens 27 miljoen euro en wellicht 269 miljoen euro worden bespaard op de overheidsuitgaven aan kinderopvangtoeslag. Hoe? Nou ja gewoon, door het oneigenlijk gebruik aan te pakken.

Door superlatieven heen
Het kabinet bezuinigt een paar procentjes op de kinderopvang en direct is de wereld te klein. Even constructief meedenken over hoe deze uit de hand gierende kostenpost een tikje terug kan worden geschroefd, is er niet bij. Integendeel, de tegenstanders zijn al door hun superlatieven heen – zo oorverdovend wordt er gejammerd. ‘De hele kinderopvangbranche wordt om zeep geholpen,’ roept Terry Aurik van gastouderbureau Parentis dit weekend in het FD. En in NRC voorspelt de belangenvereniging MO groep Kinderopvang dat 100.000 moeders gaan stoppen met werken omdat ze zelf de boterhammen weer gaan smeren. Ja, ‘moeder worden teruggeknuppeld naar het aanrecht!’ twitterde GroenLinks.

krokodillentranen kinderopvangWilderiaans gepreek
Wilderiaans gepreek voor het eigen parochietje. Moeders worden helemaal nergens naar terug geknuppeld, al wordt de kinderopvang tien keer zo duur. De laatste jaren is er door respectabele instituten als het Centraal Planbureau en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht verricht naar de relatie tussen arbeidsdeelname van vrouwen en kosten van de kinderopvang. En wat blijkt?Dekosten spelen nauwelijks een rol bij de overwegingen van jonge moeders om al dan niet te gaan werken. ‘We vinden geen significante relatie tussen prijs van de kinderopvang en de arbeidssituatie (participatie en uren) van vrouwen,’ staat er letterlijk in de Emancipatiemonitor van het SCP. ‘De relatie is zelfs nauwelijks aan te tonen, zegt Wil Portegijs van SCP.

Kwestie van principe
Je kinderen wel of niet naar de formele professionele kinderopvang sturen, is voor Nederlandse ouders geen kwestie van geld maar van principe. Je bent er voor of je bent er tegen. En de (wrange) grap is dus ook: als moeders hun kinderen meer uren bij de zwaar gesubsidieerde crèche onderbrengen, gaan ze zelf nìet méér werken. Balletje slaan, koffie drinken zonder kinderen erbij, shoppen. De shoppersubsidie, zo staat de kinderopvangbijdrage in KDV-jargon bekend – meldde NRC afgelopen zaterdag.

Doortimmerd voorstel
Het is ze allemaal van harte gegund hoor. Maar, GroenLinks & co, stop svp met het oproepen van leugenachtige beelden als zouden honderdduizenden vrouwen gedwongen worden hun werk op te geven. Pak al die SCP-rapporten er eens bij en kom met een echt >doortimmerd voorstel dat uitgaat van rechtvaardigheid: de subsidie wordt alleen nog verstrekt aan ouders die kunnen aantonen dat zij betaald werk verrichten op de dagen dat hun kind op de crèche zit. Of mogen we de huurtoeslag ook besteden aan de afkoop van een tweede huis?

Miljoenen besparen
Technisch onhaalbaar? Volgens dit tot op heden nog onderbelicht gebleven onderzoeksrapport, in 2009 in opdracht van het ministerie van Onderwijs uitgevoerd door de Deloitte en beleidsanalysebureau Marc Pomp , is de haalbaarheid in technisch opzicht geen enkel probleem. Kwestie van koppelen van bestanden dus UWV en Belastingdienst. Eenmalige realisatiekosten: ca 4 ton. Jaarlijkse beheerskosten: € 34.500.  De onderzoeksbureaus hebben ook berekend wat de koppeling aan besparingen kan opleveren. Niet alleen door het proces te verbeteren maar ook doordat de kraan onterecht uitgekeerde toeslagen kan worden dichtgedraaid. Kraan? Zeg maar rustig sluis. ‘Er zijn indicaties dat er gebruik wordt gemaakt van de regeling door ouders die maar enkele uren per maand werken, maar wel 800 uur kinderopvangtoeslag op jaarbasis claimen,’ noteert het rapport. De onderzoekers gaan er vanuit dat 12 procent van de ouders teveel claimt. Dit leidt tot mogelijke besparingen van 27 miljoen tot 269 miljoen euro. Toch interessant, in deze tijden van broekriem aanhalen.

Vorige Het laatste mannenbastion
Volgende IkVader test de Alfa Romeo Giulietta

Ook interessant

Je kind kan er geen genoeg van krijgen maar menige vader huivert bij de gedachte aan tollende achtbanen en suizende glijbanen met namen als Canon Ball, Cycloon en Barracuda. Toch is er, zeker in deze tijd van herfstvakantie, geen ontkomen aan. Henk Hanssen nam zijn zoon en een vriendje mee naar Duinrell. ‘Wow, ik voel …

Share

In aanloop naar de Negenmaandenbeurs organiseert IkVader samen Amsterdam RAI een onderzoek naar de manier waarop jij de zwangerschapsperiode van je vrouw hebt beleefd (of beleeft). De vragen hebben betrekking op onderwerpen als sex, de balans tussen werk en privé, je financiën en de manier waarop je je hebt voorbereid. Klik op deze link en doe …

Share

logo ikvader-tvNet 5 komt zeer waarschijnlijk in april met IkVader.tv. In het programma, dat geproduceerd gaat worden door IdtV zal de rol van de vader als opvoeder centraal staan.‘Die vader gaan we ontlulligen’, aldus initiatiefnemer Henk Hanssen.

Share

Een vracht aan wetenschappelijke studies maakt duidelijk dat kinderen met betrokken vaders van jongsaf aan beter af zijn. Leuk om te weten maar hoe ontdek je in de alledaagse vaderpraktijk de invloed die jij op de ontwikkeling van je kind uitoefent? Afgelopen zomervakantie kreeg ik bij toeval een inzicht in de betekenis van mijn rol. …

Share

Terwijl wij doorwerken alsof er niets aan de hand is, zijn er steeds meer mensen die zich zorgen over ons maken. Over ons? Nou ja, over ons als verschijnsel, over ons als MAN. In de VS is nu zelfs een vrouw opgestaan die meent dat mannen ‘gered’ moeten worden. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Relatiecrisis? Je kunt vrienden en familie om hulp vragen, de boeken van Dr. Phil erop naslaan of een therapeut inschakelen maar, sinds kort kun je je probleem ook (anoniem) voorleggen aan het internetpubliek. De Amerikaanse site Sidetaker.com heeft het idee achter crowdsourcing vertaald naar een geinige tool voor stellen met relatieproblemen. Hoe het werkt? Maak …

Share